Als we het over genezen hebben, worden ogen doodeenvoudig vaak ‘vergeten’. Het heeft me altijd gefascineerd dat algemeen aanvaard wordt dat eens je ogen wazig zien je als het ware gedoemd bent om de rest van je leven wazig te zien – wat zeg ik? – steeds waziger te zien.

Waarom twijfelen wij zo dat onze ogen kunnen genezen wanneer ze op een bepaald moment wazig zien? Dit druist – wat mij betreft – regelrecht in tegen één van de ‘basis natuurwetten’ zijnde het zichzelf herstellend vermogen van het menselijk lichaam. Als we in onze vinger snijden, zijn we er gerust in dat het geneest. We gaan het genezingsproces meestal ook ondersteunen door de wonde te verzorgen.

Maar wat doen we om onze ogen in hun genezingsproces te ondersteunen? Een bril of lenzen dragen? Maar die doen eigenlijk net het tegenovergestelde nl. de waas erger maken. Niet echt de genezing ondersteunen dus. Bizar toch dat we die dan blijven dragen…

 

Onze ogen zijn perfecte stressbarometers

 

Brillen of lenzen doen dan ook aan symptoombestrijding en gaan totaal voorbij de oorzaak van het wazig zicht. Waas is net als pijn een signaal van ons lichaam. Feedback eigenlijk. Onze ogen laten ons weten dat ons unieke ritme verstoord is.

Wanneer we systematisch op één of ander vlak over onze grens (laten) gaan, overbevraagd worden, de boog gespannen staat, onszelf forceren, ons niet veilig voelen, kortom stress ervaren, kan zich dat in wazig zicht uiten.

Dat we momenteel leven in een tijd en een maatschappij waar visuele problemen zonder overdrijven een onvervalste epidemie zijn, zegt veel over deze tijd en onze maatschappij. Juist! Compleet uit balans en veel te yang. Deze tijd schreeuwt om verzachting en verstilling.

Wazige ogen nodigen ons uit om even stil te staan en manieren te vinden om de impact van ‘stress’ te verminderen of om stress ’tout court’ te vermijden. Hoe doen we dat? Hierna volgen enkele suggesties.

 

Welke kost geef je je ogen?

 

Geraffineerde suikers & zetmeel, slechte vetten zoals plantaardige oliën (!), alcohol, bewerkte voeding, medicijnen … Het is allemaal nefast voor ogen en zeker voor ogen die al in de wazige problemen zitten. En ja, dat is meer dan 90% van wat je in een supermarkt vindt. Help!

Ogen voelen zich in hun nopjes met onbewerkt voedsel, seizoensgebonden, kwaliteitsvol, vers en lokaal geteeld met respect voor de Natuur. Om goed te kunnen zien, hebben ogen een grote behoefte aan antioxidanten, vitamines & mineralen & goede vetten die je o.a. vindt in groene bladgroente, vette vis, echte boter, bosbessen, oranje groente, walnoten, rauwe melk, orgaanvlees, enz.

Hoe je je gerechten klaarmaakt, speelt ook een rol. Frituren & bakken… Vergeet het ;) Beter is koken, fermenteren, weken, stoven, braden (bv. in de oven)… Juist, de zachtere manieren om gerechten klaar te maken dus. Je zit wat dat betreft op het juiste website ;)

HIER vind je ter inspiratie een leverrecept. Ik weet het, lever is voor veel mensen niet bepaald hun favoriete eten. Misschien ook voor jou niet? Dat was het ook niet voor mij, eerlijk gezegd. Maar ik ben creatief aan de slag gegaan in mijn keuken en dit recept was het resultaat. Het is best lekker. Al zeg ik het zelf :)

Is lever eten net iets te veel buiten de comfortzone? Dan is DIT leverdrankje misschien toegankelijker :) Waarom het zo belangrijk is om de lever te ondersteunen, daar heb ik het zo meteen kort over.

 

Gezonde lever, gezonde ogen

 

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) stelt dat er een nauwe relatie is tussen de lever en de ogen. De gezondheid van de ogen is m.a.w. afhankelijk van hoe goed of hoe slecht de lever functioneert.

Maar het wordt nog interessanter :) In de TCM wordt de lever ook in verband gebracht met bepaalde emoties. Enerzijds staat lever voor levensvreugde en gelukkig zijn en aan de andere kant van het spectrum staat lever voor boosheid, woede en frustratie. Het is ook de plek waar onverwerkte emoties opgeslagen worden. We vinden dat ook terug in onze taal. Denk maar aan de uitdrukking ‘iets op je lever liggen hebben’.

Inderdaad, naast de lever ondersteunen met voeding en levensstijl is een goede emotionele hygiëne geen overbodige luxe. Ook je ogen zullen er wel bij varen.

 

De dr. Batesmethode

 

Is het niet fascinerend hoe achter een ogenschijnlijk ongeneselijk symptoom als waas een heel verhaal zit? Er valt uiteraard nog heel veel te vertellen over hoe je je ogen van waas en andere oogziektes kan genezen, maar ik kan deze blog niet eindigen zonder de dr. Batesmethode te vermelden. Het is een methode die je leert hoe je je ogen kan ondersteunen in hun genezingsproces en hoe je weer met je eigen ogen beter kan zien. Geïnteresseerd?

Kom het ervaren op één van de 1 daagse retreats die ik met ELS – EyeLoveSeeing ;) – organiseer. HIER lees je er meer over. Of neem een kijkje op www.eyeloveseeing.be