‘In de reeks ‘lever ondersteunende sapjes‘ presenteer ik je dit pittige rode bietensapje.

Rode biet… tJa… Het valt niet te ontkennen dat rode biet bij een gezond eetpatroon hoort. Ze bevatten een bom aan vitamines & mineralen en antioxidanten en staan bekend als ‘goed voor het bloed‘. Over de vele gezondheidsvoordelen ga ik hier niet verder uitweiden. Goede wijn behoeft geen krans, toch?

Maar eerlijk gezegd was ik aanvankelijk absoluut geen fan. Echt niet. Help :) Maar zoals ik wel vaker doe als ik iets niet echt graag eet, maar weet dat het toch goed voor me is, dan haal ik mijn ‘kooktrukendoos’ boven – hahaha. Zo heb ik rode bietjes leren eten en waarderen dankzij een zeer eenvoudig fermentatie receptje. De gefermenteerde bietjes konden tegen alle verwachtingen in mijn smaakpapillen bekoren :) Op deze manier gingen ze – en gaan ze nog steeds – vlotjes binnen :) HIER vind je mijn favoriete gefermenteerde rode bietjes recept.

Dit sapje is mijn persoonlijke ‘next level’ rode bietjes ‘eten’ – hahaha. Nu ja, eten is veel gezegd. Het betreft eerder drinken. Hoewel sapjes drinken vaak te snel gebeurt! Voor een optimale spijsvertering is het goed om slokje per slokje te drinken en elk slokje even in je mond te houden zodat het zich met speeksel kan vermengen. Speeksel bevat namelijk enzymen die de aanwezige koolhydraten al beginnen af te breken. Het is maar dat je het weet ;)

En oh ja, nu ik toch in de categorie ‘Leuke weetjes’ beland ben… Schrik niet als je ‘roze-rood’ plast of ontlast na het drinken van dit sapje of het eten van rode biet ’tout court’. Niets ergs! Het komt door de kleurstoffen in de rode biet.

Let’s get started :)

 

Dit heb je nodig

 

Het leuke aan dit recept is dat je de hoeveelheden kan aanpassen al naargelang je smaakvoorkeuren. Bij mij gaat er flink wat gember bij. Maar goed, de hierna vernoemde hoeveelheden zijn een richtlijn:

1 à 2 rode bieten,

1 à 2 wortelen,

½ rode ajuin,

stukje gember en klein stukje kurkuma

 

Zo ga je te werk

 

Doe alle ingrediënten in een juicer.

Vang het sap op.

Verdun eventueel met water.

Drink dit sap langzaam op. Speeksel elke slok goed in. Omdat herhaling de moeder van alle wijsheid is ;)

Een ware weldaad voor je lever én ogen!