Fermenteren is terug van weggeweest! Joepie!

Koester je toch enige argwaan tegen deze ‘vreemde’ manier van ‘koken’, dan daag ik je uit deze bietjes te proberen. Dit ‘gefermenteerde rode bietjes’-recept is uitermate geschikt voor de ‘absolute fermentation beginner’.

Ze zijn super gemakkelijk en snel te bereiden en bovendien lekker smeuïg en zacht van smaak. Ze geven een kleurrijke en smaakvolle toets aan elke maaltijd.

And what’s more… Je darmflora knapt er helemaal van op én het vermindert je trek in zoet!  Waar wacht je nog op?

Aan de slag :)

Let op! De kans is groot dat je door de fermentatiemicrobe – hahaha ;) – gebeten wordt! Maar geen paniek! Als dat gebeurt, dan heb ik HIER een hele goeie remedie voor je :)

Gefermenteerde rode bietjes

 • 8 rode bietjes
 • 2 à 3 cm verse gember
 • 3 blaadjes witte of rode kool
 • 2 g Keltisch zeezout (per deciliter water)
 • (gefilterd) water
 1. Schil en rasp de bietjes.
 2. Schil de gember en snijd in hele kleine & fijne stukjes.
 3. Bietjes en gember goed mengen.
 4. Vul er propere glazen bokalen mee tot ongeveer 2 à 3 cm van de rand.
 5. Nu komt het ‘moeilijkste’ nl. inschatten hoeveel deciliter water je nodig hebt om de bietjes onder water te zetten. Per deciliter water los je 2 g Keltisch zeezout op in het water.
 6. Vervolgens de bietjes onder water zetten en afdekken met een blad witte kool. Witte kool bevat van nature de bacteriën die het fermentatieproces op gang brengen. Zorg er voor dat het blaadje witte kool zelf ook onder water staat.
 7. Deksel op de potten draaien, afdekken met een handdoek en wegzetten op een rustige plaats.
 8. Ongeveer 3 à 4 dagen laten fermenteren.
  Draai af en toe het deksel open om teveel aan ‘gas’ te luchten.

De rode biet zet tijdens het fermenteren uit en het kan gebeuren dat de vloeistof daardoor overloopt. Giet in dit geval een deel van het water af. Zorg er wel voor dat de bietjes en het koolblaadje onder water blijven.

Het is handig om de bokalen in een schaal te zetten om de overlopende vloeistof op te vangen.

Als de bietjes klaar zijn, zijn ze lekker smeuïg en fris van smaak. Breng de gefermenteerde bietjes verder op smaak met wat olijfolie en geroosterde fijngehakte nootjes of zaadjes. Heerlijk!

Je kan de gefermenteerde bietjes enkele maanden in de koelkast bewaren, maar ze zijn zo lekker dat ze nooit langer dan enkele weken overleven :)

Wat is jouw ervaring met gefermenteerde bietjes? Deel het hieronder!