Toen ik in 2015 met ‘VanBinnenuitGezond’ startte, was dat hoofdzakelijk vanuit enthousiasme en verwondering over de impact van voeding – en de geneeskracht van fermenteren in het bijzonder – op mijn geestelijke gezondheid. Ik was dermate onder de indruk van het wonder barend genezend effect van voeding op mijn geestelijke gezondheid dat ik het als mijn missie zag om meer ruchtbaarheid te geven aan het verband tussen geestelijke gezondheid en voeding. Want geef toe, het laatste waar meestal aan gedacht wordt bij mentale problemen is voeding & levensstijl. Als er al aan gedacht wordt tenminste.

Maar toen ik mijn darmflora herstelde, verdwenen mijn levenslange mentale problemen als sneeuw voor de zon. Er kwam een eind aan het mentale sukkelstraatje waarin ik zolang ik het me kon herinneren in zat en een nieuw pad naar meer en meer zelfredzaamheid en herstel van mijn relatie met ‘Mijn Natuur’ ontvouwde zich.

Naast bottenbouillons speelde gefermenteerde voeding een cruciale rol in mijn genezingsproces. Niet zo gek eigenlijk. Fermenteren is zo oud als de mensheid. Het is alsof ‘het Leven’ weet dat ‘het Leven’ – of zich dat nu op fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel vlak voordoet – ook hard, heftig en moeilijk verteerbaar kan zijn en het ons daarom een leger aan onzichtbare helpertjes ter beschikking stelt

Over de rol van micro-organismes op je (mentale) gezondheid schreef ik ooit mijn eerste blog die je HIER kan lezen.

 

Alle gekheid op een stokje

 

Maar helaas worden we de dag van vandaag zowaar gehersenspoeld om het tegendeel te geloven. Het resultaat is dat menig mens de weg kwijt is – in de zin van de verbinding met de Natuur en bijgevolg ook met Zichzelf kwijt is. En wat als dit de diepere oorzaak van ziekte is?

Als je het objectief kan bekijken, is de kruistocht die er tegenwoordig tegen deze onzichtbare wereld der micro-organismes aan de gang is behoorlijk ‘mindblowing’. Bacteriën, virussen & co worden systematisch afgeschilderd als dé gedoodverfde boosdoeners van ziekte en ander onheil. Maar is dat zo? Durven we anders te kijken naar denkmodellen die we al zo lang voor waar aannemen?

Zo ontdekte ik onlangs dat een virus nota bene nog nooit – ja, nog nooit – daadwerkelijk geïsoleerd werd! Het is m.a.w. een soort veronderstelling. Een denkmodel. Maar wie dat durft aan te vechten, wordt gelyncht, gecensureerd, belachelijk gemaakt en in het ergste geval ‘gecanceld’. Interessant toch? Waar is de open dialoog gebleven? Het feit alleen al dat je iets niet in twijfel mag trekken, zou alle alarmbellen ‘moeten’ doen afgaan. Heeft wetenschappelijk onderzoek niet net tot doel te zoeken naar ‘bewijzen’ die je theorie mogelijks onderuit halen? Dat is net het leuke :)

 

Fermenteren en het pad naar genezing

 

In een gezonde maatschappij is er ruimte voor dialoog. ‘De waarheid’ ligt meestal ook ergens in het midden. Maar dat midden, die harmonie zijn we als maatschappij van hoe langer hoe meer kwijt gespeeld. Met alle zieke gevolgen van dien. Er zijn nog nooit zoveel chronisch zieke mensen geweest! Ergens klopt er iets niet. Niet?

In dit soort omstandigheden is het wijs om terug te keren naar de bron – de natuur. Als je ‘het Leven’ observeert, contempleert en je er door laat inspireren, kan je niet anders dan vaststellen dat de natuur – ‘het Leven’ – synoniem is voor overvloed & regeneratie. Niets in de natuur is uitgesproken slecht of omgekeerd uitgesproken goed. ‘Het Leven’ gaat voorbij goed en slecht. Het gaat over een perfecte kringloop, een perfecte harmonie.

Wij zijn onderdeel van deze kringloop. Wij zijn geen slachtoffers van de natuur! De natuur is niet onze vijand. Wij zijn ‘de natuur’. Sterker nog wij, mensen, zijn de uiting van de schoonheid van de Natuur, van de aarde. Dat wisten en weten de oorspronkelijke inheemse bevolkingen – indigenous people – zeer goed. Weten wie we zijn, daar heeft Lyla June het ook over in deze inspirerende TED talk.

Het wordt m.a.w. hoogtijd dat we opnieuw ontdekken wat een krachtige zelf genezende wezens we zijn en hoe we onze relatie met de Natuur en ‘het Leven’ kunnen herstellen. Dat kunnen we door o.a. weer te leren hoe we bacteriën en andere onzichtbare micro-organismes ten dienste van ons, mensen, kunnen laten staan. De geneeskracht van fermenteren op je mentale gezondheid ontdekken is daar een praktische beleving van.

Als je meer wil weten hoe je van bacteriën en co je vrienden kan maken i.p.v. je vijanden en als je de geneeskracht van fermenteren op je mentale gezondheid wil ervaren, kan je je laten inspireren door de food & funactiviteit ‘Fermenteren voor Dummies’. HIER lees je daar meer over.

Wat is jouw relatie met het onzichtbare legertje bacteriën & co? Vriend of vijand?