Had je mij enkele jaren geleden gezegd dat ik superfan van bottenbouillon zou worden, ik had je niet voor gek verklaard, maar ‘completely utterly out of your mind’ ;) Ik was dan ook een passioneel – ‘die hard’ – vegetariër and ‘would be vegan’…

‘Het kan verkeren’ zei Bredero, een groot 17de eeuws Nederlands dichter, toneelschrijver en rederijker – maar dit geheel ter zijde. Hoe graag ik ook vegetarisch en zelfs veganistisch wou blijven eten, mijn lichaam en geest gaven me andere – uiteraard niet zo’n plezante – signalen. Het ging van kwaad naar erger met me. Ik begreep er aanvankelijk geen snars van.

En aldus geschiedde ‘De Grote Ommekeer – of zeg maar gerust Revolutie :) – in Elsjesland.

Deze superfood van bij ons heeft zowaar mijn leven gered al ging de kennismaking gepaard met de nodige ‘ekkes en bekkes’. Alleen het idee al. Maar goed, ik was er dus al zóooolang dermate beroerd aan toe dat ik op een punt gekomen was dat ik ‘alles’ – binnen het scala van natuurlijke geneeswijzen weliswaar – wou doen om me toch maar weer beter te gaan voelen. Ken je dat?

Nog niet zo gek lang geleden kreeg een zieke een goeie straffe bouillon te drinken. In ‘Ons kookboek’ uit 1965 van mijn moeder zaliger vond ik een recept terug voor een ‘ziekenbouillon‘. Amai, een bouillonneke om ‘U’ tegen te zeggen. Regelrecht krachtvoer.

Inderdaad, bottenbouillon bevat een bom aan super gemakkelijk verteerbare en super gemakkelijk opneembare voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen, spoorelementen, collageen, glucosamines, gelatine om er enkele te noemen.

Zegt het je niet veel? Ik ‘vertaal’ even kort de weldadige effecten van deze super voedingsstoffen ‘in de praktijk’.

Bottenbouillon

 • is een ‘instant reparatie kit’ voor lekkende darm. Lekkende darm is een verschijnsel waarbij de darmwand te doorlaatbaar is geworden zodat er allerlei stoffen door kunnen waarvan het niet de bedoeling is dat ze in je bloedbaan terecht komen. Onnodig te zeggen dat deze ‘indringers’ een hele waslijst van problemen veroorzaken. Ze kunnen o.a. je immuunsysteem triggeren (auto immuunziektes worden hiermee in verband gebracht), je lever overbelasten, interfereren met je hormonen en ga zo maar door.
 • verlicht gewrichtspijnen en ontsteking.
 • ondersteunt de goede werking van de lever.
 • versterkt je immuunsysteem.
 • doet je haar weer glanzen en zorgt voor mooie nagels
 • is een natuurlijke botox ofte anti-aging en een weldaad voor je huid
 • is super goedkoop.

Nog enkele tips voor we starten

 1. Ben je beginner en koester je toch enige argwaan tegen deze magische elixir, start dan met de botjes, vel en karkassen van biologische kippen. Deze bouillon is erg zacht van smaak en een tonicum voor je maag
 2. Gebruik indien mogelijk ook de nek en/of poten van de kippen. Deze zorgen voor extra gelatine.
 3. Hoe langer de bouillon kan ’trekken’, hoe beter. Ik zet hem meestal ’s avonds op en laat hem op het allerkleinste vuurtje de ganse nacht pruttelen.  Tegen de ochtend hebben we dan lekkere bouillon bij het ontbijt. Vergeet niet het deksel op de pot te laten gedurende het hele kookproces! Zo niet verdampt de bouillon.
 4. Je kan ook een slowcooker – ook bekend onder de merknaam ‘crock pot’ – gebruiken om de bouillon klaar te maken. Een slowcooker is een elektrische pan waarin je gerechten op een heel lage temperatuur en gedurende langere tijd kan stoven, sudderen en koken. Superhandig voor de drukbezette man of vrouw die toch moeiteloos gezond wil eten. Zet bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg de pan aan en wanneer je terugkomt van een lange dag werken is je huis gevuld met heerlijke geuren en staat er een fijne maaltijd op je te wachten. Benieuwd naar zo’n ‘crock pot’? HIER vind je meer informatie en kan je er één bestellen.
 5. Het is een voedzame basis voor je favoriete soep of saus.
 6. Drink er minstens elke dag 1 kom van in soep, saus,… Je kan niet ODen ;)
 7. De bouillon kan je in kant en klare porties invriezen. Zo heb je altijd een gezond alternatief op voorraad. No more excuses :)

Bottenbouillon van kip

 • 250 g botjes, vel, nek, poten… van biologische kippen (per 1 liter water)
 • 1 tl bouillonkruidenmix bv. korianderzaad, zwarte peper, gele mosterdzaad, jeneverbessen, dille, laurier en kruidnagel (per 1 liter water)
 • 1 kleine wortel
 • 1/2 ui
 • 1 tl troebele appelazijn of citroensap (per 1 liter water)
 • Keltisch zeezout (naar smaak)
 1. De botjes, het water en de appelazijn aan de kook brengen.
 2. Wanneer het geheel tegen het kookpunt aanloopt, komt er schuim aan de oppervlakte drijven. Het bestaat uit vuil en eiwitresten.
  Wens je een zo helder mogelijke bouillon, verwijder dan het schuim met een zeefje of schuimspaan.
 3. Wanneer al het schuim afgeschept is en het kookpunt bereikt is, voeg je de kruiden, wortel en ui toe.
 4. Vervolgens minstens 8 u en bij voorkeur langer op het allerkleinste vuur zachtjes laten koken. Hoewel… Het is eerder pruttelen :)
 5. Botjes & co afgieten.
 6. Je hebt nu een zeer voedzame en helende bouillon. Je kan deze bouillon – waar je wat Keltisch zeezout aan toevoegt – puur drinken, maar nog beter is deze bouillon te gebruiken als basis voor eenvoudige groentesoepen – zie hieronder.

Tip

In een mum van tijd maak je van deze basis bouillon een heerlijke groentesoep. Hak enkele preien, 3 à 4 wortelen en wat selder fijn en laat een tiental minuutjes in een bodem van de basis bouillon zachtjes koken. Je kan eigenlijk om het even welke seizoensgroente gebruiken of toevoegen. Giet vervolgens de rest van de bouillon erbij. Kruid met je favoriete specerijen bv. kerrie, kurkuma, (verse) peterselie, een teentje look, koriander… Klaar en je hebt meteen voedzame soep voor de rest van de week. How cool is that?

Opgelet: Kippenbottenbouillon is niet hetzelfde als kippensoep. Kippensoep maak je eenvoudig door een volledige kip in voldoende water gedurende een uur tot anderhalf uur te koken. Haal er vervolgens de kip uit. Het kookwater is de kippensoep. Mits het toevoegen van wat Keltisch zeezout is dit op zich een heerlijke drank. Natuurlijk kan je ook deze kippensoep gebruiken als basis om groentesoepen mee te maken.

Wat is  jouw ervaring met bottenbouillon? Laat het me hieronder weten. Ik ben nieuwsgierig :)

Dank je wel!