Today is the day! De dag waarop ik het artikel schrijf dat het eerste ‘officiële’ blogbericht voor mijn website wordt. Geheel toevalligerwijze davert net op dit moment mijn huis op zijn grondvesten. Letterlijk. Want onze straat is tijdelijk overgenomen door meneer Drilboor & co. Het zijn zo van die momenten waarvan ik geniet.

Euh, ja, voor een keer geniet ik van een drilboor, lawaai en gedaver. Ik vraag me trouwens af of Mr. Drilboor ‘himself’ er ook lol aan beleeft, maar dit geheel terzijde anders wijk ik teveel af. Ik ben daar erg goed in :)

Kijk, ze hebben Hierboven echt wel gevoel voor humor, vind ik, want toen ik enkele jaren geleden de informatie ontdekte die ik nu via deze website met jou ga delen, daverde het figuurlijk in mijn wereld. Ik werd uitgenodigd om zo wat alles wat ik tot dan toe voor ‘gezonde’ waarheid had aangenomen over boord te gooien.

En man/vrouw, was me dat het begin van een reeks ‘aha-momenten’! Laat die drilboren maar lustig boren, zou ik zo zeggen. Ik beloofde trouwens je kijk op gezond eten op zijn kop te zetten.

Let’s get started :)

Als een echte ‘Jean d’Arc’ met de Hilty in de aanslag, vuur ik graag de eerste ‘groundbreaking statement’ op je af. Hou je vast aan de takken van de bomen.

Wanneer je eet, eet je niet voor jezelf alleen!

‘Euh, voor wie dan nog?’ hoor ik je denken. Het komt voor velen als een grote verrassing – of is het eerder een shock – maar er leeft zowat een hele microbiële wereld in en op je. ’Eurigh’.

Yep! We zijn de ‘thuisbasis’ van zo’n slordige 100 000 000 000 000 micro-organismes. Geen idee hoe je dat getal uitspreekt? Had ik ook niet, maar het is 100 biljoen. Dat getal is voor discussie vatbaar want wetenschappers zijn nog lang niet echt uitgeteld. Het kunnen er gerust nog meer zijn.

Algemeen wordt wel aangenomen dat er voor elke menselijke cel maar liefst 10 micro-organismen met smakelijke en minder smakelijke namen zijn. Op de korrel beschouwd zijn we dus meer bacterie dan mens. Euh ja, toegegeven,’ t is effe wennen :)

Je hebt ze natuurlijk niet toevallig. Straffer nog zonder hen blijf je niet leven! Ze staan geheel ende volledig ten dienste van jouw menselijke cellen én je welzijn! Het zijn als het ware je onderdanen :) Je kan gerust stellen dat het een wereld op zich is waarover jij God mag spelen. How cool is that?

De meerderheid van deze microbiële onderdanen woont in onze darmen waar ze beter bekend staan als de darmflora. Ahaaa :) De complete collectie van micro-organismen die in en op je lijf woont én hun genetisch materiaal is jouw unieke microbioom. Er is niet één iemand met dezelfde samenstelling als de jouwe. Je ontvangt ze tijdens je passage door het geboortekanaal. Ze zijn bijgevolg voor het grootste gedeelte afkomstig van je moeder. Je bouwt dat microbioom verder op tijdens je eerste levensjaren.

Hoe jouw unieke microbioom er bij wijze van spreken uitziet, is dus afhankelijk van je moeder, de plaats waar je geboren bent, waar je opgroeide, je voeding, de medicijnen en vaccinaties die je kreeg, en zo meer.

Een gezonde darmflora wordt voor het overgrote deel bevolkt door ‘goedgezinde’ micro-organismen en een minderheid aan ‘bad guys’. Ook hier geldt: ‘Hoe diverser de samenstelling, hoe beter.’ Ze spelen namelijk een cruciale rol onder andere in je spijsvertering.

appel darmflora

Je zou kunnen zeggen dat er voor elk voedingsmiddel dat je eet er in de darmflora een micro-organisme aanwezig is dat net dit voedingsmiddel goed en graag verteerd. Zo hebben bijvoorbeeld Japanners een specifiek micro-organisme in hun darmflora dat hen helpt de complexe koolhydraten uit zeewier zoals nori beter en volledig(er) af te breken. Vind je niet terug bij Europeanen of Amerikanen bijvoorbeeld, maar die hebben dan weer andere specifieke bacteriën op maat van het voedsel dat in hun streek groeit.

Tussen haakjes (Wil je je volkje goed soigneren? Geef hen dan bij voorkeur hoofdzakelijk lokaal geteelde streekvoeding. Maakt hen sterk en gezond. Als je dan al eens vreemd gaat, kan je er beter tegen :) Super toch?)

Trouwens heb je je ooit al afgevraagd hoe het komt dat traditioneel levende Eskimo’s tot de gezondste mensen ter wereld behoren terwijl hun dieet voor 95% uit (rauwe) vis bestaat? Juist, dat is de verdienste van de exclusief voor Eskimo’s bacteriënmix :) Zij voorzien Eskimo’s van alle – ja, echt alle – vitamines, enzymes, aminozuren, kortom alle bouwstoffen die nodig zijn voor een gezond en gelukkig Eskimo leven. Inderdaad, je gunstige bacteriën dragen ook een onschatbare steen bij tot je stofwisseling.

Je kan gerust stellen dat je optimale gezondheid ervaart wanneer deze onzichtbare wereld – je zou het ook je innerlijke ecosysteem kunnen noemen – in balans is. Dit innerlijke ecosysteem is zoals een gezonde waterloop met een weelderige variatie in fauna en flora waar alles op een mysterieuze wijze elkaar perfect in evenwicht houdt. Dump je er al eens afval in dan herstelt het zich wonderwel snel. Dump je frequent en langdurend afval dan… tJa, dan tover je langzaam maar zeker je waterloop om in een stinkende, vieze open riool.

medicijnen 4Ook wat je in je mond en lijf stopt en hoe lang je dat doet, heeft zo zijn gevolgen voor je bacteriënpopulatie. Langdurig medicijngebruik, veelvuldige antibioticakuren, jarenlang anticonceptiepillen slikken, aanhoudende stresstoestanden, een oplopend aantal vaccinaties in combinatie met een ‘overkill’ aan geur-, kleur-, smaak- bewaar- en andere gifstoffen, de 0% vet- en lightrage, het fast- en junkfood eten inclusief de blikjes- en zakjesmaaltijden, de broodjes-, pizza- & pastacultuur, de snoep & koek ontbijten en tussendoortjes…

Het zijn enkele voorbeelden van nefaste invloeden op je gunstige darmflora. Ja, je goedmenend werkvolk lijdt – helaas met de lange –ij – onder de 21ste eeuw manier van leven en eten. En – oh ramp der rampen – de ‘bad guys’  en ander nozem zoals parasieten nemen het dan graag over :( Voor je het goed en wel beseft staat de bacteriële wereld in je buik op zijn kop.

Dat luidt vaak een tijdperk in van spijsverteringsproblemen zoals verstopping, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, zure oprispingen, veelvuldig boeren en meer van dat ‘leuks’. Maar ook ernstigere gevolgen zoals voedselintoleranties, vermoeidheid, allergieën, depressiviteit, angsten, huidproblemen, kanker en ga zo maar door.

Je darmflora is namelijk ook een onmisbare schakel in het goed functioneren van je immuunsysteem, beïnvloedt je gemoedstoestand (!), je gewicht enzovoort.

Dat ondervinden ook de Eskimo’s die hun iglo inruilden voor een bakstenen huis en een Westerse manier van leven. Een verpletterende stijging in het aantal bijziende kinderen, aanzienlijk meer hartkwalen, alcoholisme, depressies zijn enkele trieste vaststellingen binnen de verwesterde Eskimogemeenschappen. Toeval? Het doet je in ieder geval nadenken over hoe goed of hoe slecht darmflora zich aanpast.

Dit leidt me tot baanbrekende stelling nummer 2:

Je kan niets zinnigs over gezond eten vertellen als je het niet verbindt met de toestand van jouw unieke microbioom op dit ogenblik!

We krijgen nogal wat gezond advies rond de oren geslingerd de dag van vandaag. De ene autoriteit is al wat overtuigender dan de andere. En man/vrouw, wat zijn we gebrainwashed!

Fruit is gezond! Vet is slecht. Drink minstens 2 liter water per dag. Eieren zijn slecht voor de cholesterol.

Is dat zo???

Als je met een candida overgroei zit of met een parasiet dan is het echt niet aangeraden om veel fruit en rauwkost te eten.

Heb je last van angsten, depressie en vermoeidheid dan kan je versteld staan wat het schrappen van tarwe & co uit je dieet en het vermeerderen van eiwitten & goede vetten voor je gemoed en energie kan doen.

Drink je te lang teveel water dan kan je je nieren behoorlijk onder druk zetten waardoor je belangrijke celzouten gaat uitplassen.

Oeps, trap ik hier meteen al enkele heilige huisjes in?!

Gezond eten is dus een iets genuanceerder verhaal. De belangrijkste maatstaf ben JIJ! Hoe het op dit ogenblik met je darmflora gesteld is, bepaalt wat jij al dan niet (meer) verteert, hoe goed of hoe slecht je stofwisseling is, hoe je immuunsysteem eraan toe is, enzovoort. Niet wat één of andere gezondheidsgoeroe je dicteert.

Je lichaam én geest laten je precies weten hoe het met hen gesteld is en wat ze nodig hebben om optimaal te functioneren. Afhankelijk van wat je vaststelt, kan je gericht gaan werken aan het verbeteren van je gunstige darmflora en ontdekken wat jouw uniek voedingspatroon is.

Dit is wat je van  ‘Van Binnenuit Gezond’ mag verwachten: Leren hoe jij terug orde op zaken stelt met traditionele wijsheid en helende voeding als smakelijk ‘secret weapon’. Begin alvast te watertanden ;)

Heb je zoiets van: ‘Hey Els, hier wil ik meer over weten?’ Dan raad ik je aan om ook het boek ‘The Gut And Psychology Syndrome’ te lezen. Dit boek veranderde mijn leven c-o-m-p-l-e-e-t! In het boek legt dr. Natasha Campbell McBride in mensentaal uit wat het verband is tussen de gezondheid van je darmen, je eetpatroon, je hersenen en bijgevolg je gemoedstoestand. Je kan ook meteen aan de slag met het GAPS protocol dat gedetailleerd in het boek beschreven wordt. Bovendien staan er in het boek heerlijke gerechten ter inspiratie. Samen met de tips van ‘Van Binnenuit Gezond’ heb je krachtige ’tools’ in handen voor een lang én gelukkig leven. HIER kan je het boek bestellen en heb je het morgen al in huis.

Ben je klaar om de gelukkigere versie van jezelf te worden? Heb je vragen? Laat het hieronder weten. Dank je!