Griep? Nee, bedankt!

 

Benieuwd hoe je je immuunsysteem kan versterken zodat virussen en ander ‘scum’ geen schijn van kans hebben? Ook en bij uitstek tijdens het griepseizoen? A hot topic anno 2020 :)

Dat je gezondheid valt of staat met je immuunsysteem staat als een paal boven water. Je immuniteit is een bijzonder complex en tegelijkertijd gigantisch vernuftig systeem dat jou 24/7 verdedigt en beschermt tegen ziektes en ziekteverwekkers waaronder bacteriën, virussen en andere micro-organismes die het niet zo goed met je voor hebben.

Wie trouwens beweert dat vaccineren – zoals bv. met de beruchte griepprik – de meest veilige en efficiëntste manier tot immuniteit voor een bepaalde ziekte is, doet ‘de waarheid’ reusachtig geweld aan en praat slechts over een onooglijk klein en zeer specifiek onderdeel van het begrip immuniteit. Bij een goeie weerstand komt zoveel meer kijken…

Immuniteit is overigens ook geen statisch gegeven en wordt beïnvloed door ontelbare factoren. Daarbij spelen je levensstijl en voedingspatroon een grote rol, maar daarover zo dadelijk meer.

 

Mijn gezondheid, mijn verantwoordelijkheid

 

Wist je dat het ‘hoofdkwartier’ van je immuniteit zich in je darmen bevindt? Ongeveer 80 % van je immuniteit ‘gebeurt’ daar! En wie darmen zegt, zegt darmflora. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je darmflora een hele prominente rol in je immuniteit speelt. Zo neemt je darmflora –  naast vele andere functies – bijvoorbeeld ook de taak van opleidings- en trainingscentrum van je immuunsysteem op zich. Hoe fantastisch is dat?!

We kunnen gerust stellen dat hoe goed of hoe slecht je immuniteit is ook voor een groot stuk beïnvloed wordt door hoe goed of hoe slecht het met je darmflora gesteld is. Dat merken we hier bij ‘VanBinnenuitGezond’ telkens weer!

Dat is eigenlijk al eeuwen bekend. Hippocrates, de vader van de geneeskunde, is wereldberoemd om zijn uitspraak: ‘Ziekte schuilt in de darm.’ Wie trouwens belang hecht aan wetenschappelijk onderzoek hieromtrent kan opgelucht ademen want er verschijnen meer en meer wetenschappelijke onderzoeken die deze oude wijsheid bevestigen en bewijzen.

En dat is goed nieuws! Wat zeg ik, dat is fantastisch nieuws :)

Want dit betekent dat JEZELF erg veel in handen hebt om je immuniteit te optimaliseren en te versterken. Nee, je bent NIET hulpeloos noch afhankelijk van ‘hulp’ van buiten af om je immuniteit te ondersteunen en te versterken.

ELKE dag van het jaar kan je dingen doen en beslissingen nemen die je immuunsysteem ten goede komen zodat je dag in dag uit blaakt van gezondheid. Dat neemt niet weg dat je extra aandacht kan besteden aan je immuunsysteem als de herfst- en wintermaanden – en bijgevolg het griepseizoen – er aan komen. 

Hoe je immuniteit versterken?

 

1. Voed je lichaam

 

Ondervoeding is één van de belangrijke oorzaken van een gebrekkige immuniteit. En raar maar waar… De doorsnee Westerling lijdt aan ondervoeding en heeft een chronisch tekort aan vitamines, mineralen, spoorelementen en zo meer.

Dat komt o.a. omdat we de afgelopen decennia steeds meer en meer fabrieksvoeding gaan consumeren zijn. Daarnaast bevatten gangbaar geteelde groente, fruit, vlees en dergelijke steeds minder voedingsstofjes vanwege uitputting van de bodem en de letterlijk opgefokte manier van bv. groente – en veeteelt.

Nu zijn zink, vitamine  C en D een soort magisch trio voor immuniteit en griepverschijnselen in het bijzonder. Ook selenium en quercetine spelen een belangrijke rol. Zink vind je in overvloed in bv. oesters, pompoenpitten, lijnzaad, lever en ook rundsvlees. En wie vitamine C zegt, denkt vaak aan appelsienen en mandarijntjes. Niet? ;) Maar wist je dat paprika’s, zwarte bessen, spruitjes, peterselie en boerenkool gigantische vitamine C bommetjes zijn?

Hebben we het over vitamine D? Dan wint de zon nog steeds met alle vingers in de neus het pleidooi van beste vitamine D bron. Maar je treft vitamine D ook aan in een biologisch eitje bijvoorbeeld – jawel! En wie regelmatig vette vis eet zoals sardientjes, ansjovis, forel, zalm, makreel en haring hoeft zich ook geen zorgen te maken. Deze vissoorten bevatten nl. veel vitamine D.

En je vangt meteen 2 vliegen in 1 klap want vele vissoorten bevatten ook selenium. Denk aan ansjovis, zalm, tonijn, haring, makreel en poon. Maar ook enkele paranoten eten per dag geeft je al voldoende selenium.  En nee, het is niet toevallig dat in vele traditionele keukens wereldwijd veel ajuin gebruikt wordt. Het is nl. een goede bron van quercetine.

Als je niet voldoende vitamines, mineralen & co binnenkrijgt via je voeding doe je er goed aan een supplement te nemen. Dit is aanvankelijk een zeer efficiënte en snelle manier om je immuniteit meteen aanzienlijk te versterken. Dat is niet eens zo’n gekke gewoonte. Wie wat ouder is, herinnert zich wellicht nog hoe populair levertraan vroeger in de winter was. Misschien heb je er wel een ‘trauma’ aan overgehouden ;)

Gelukkig bestaan er de dag van vandaag ‘smakelijkere’ supplementen ;) Hier bij ‘VanBinnenuitGezond’ gebruiken we supplementen van topkwaliteit die hun strepen meer dan verdiend hebben.

Wil je weten welke supplementen voor jou een wereld van verschil kunnen uitmaken voor jouw immuniteit, aarzel dan niet om ons via DEZE link te contacteren.

2. Start elke dag met een ‘smoothie’.

 

Slechte gewoontes slijten zo moeilijk, weet je wel. Daarom dat we bij ‘Van BinnenuitGezond’ grote fan zijn van kleine veranderingen die weinig moeite kosten, maar die tegelijkertijd een grote impact op je gezondheid hebben.

Je dag starten met een groene ‘smoothie’ is er zo ééntje.

Het is meteen ook een gelegenheid om wat ‘superfoods’ naar binnen te smokkelen. ‘Superfoods’ zijn voedingsbronnen die een hoge concentratie aan essentiële voedingsstoffen hebben zoals eiwitten, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren, aminozuren en zo meer.

Neem dit niet voor waarheid aan! Ga zelf ervaren wat een impact dit kleine ochtendritueel en het gebruik van ‘superfoods’ op je heeft. Let wel op de kwaliteit van de ‘superfoods’. Kies voor een biologische kwaliteit zodat je geen chemische en andere giftige stoffen naar binnen krijgt.

HIER vind je een leidraad hoe je lekkere smoothies uit je mouw schudt.

Wil je weten wat ons geheim ‘smoothie’ ingrediënt is? Dat ontdek je HIER.

 

3. Koop meer vers, lokaal geteeld en volgens het seizoen.

 

Er is een reden waarom bepaalde groenten en fruit op een bepaald ogenblik op een bepaalde plaats groeien. We lijken het vaak vergeten te zijn, maar we staan onlosmakelijk in verbinding met onze omgeving en met de natuur. Wist je dat onze ogen daarin een cruciale rol spelen? Zij vangen het immer veranderende licht op en dit licht bepaalt hoe wij functioneren. Denk maar aan de invloed van licht op onze hormoonhuishouding.

De concentratie aan voedingsstoffen van groente en fruit in een bepaald seizoen speelt feilloos in op wat je lichaam op dat ogenblik aan mineralen, vitamines en co nodig heeft. Ook je darmflora heeft behoefte aan de juiste voeding. Verse voeding bevat veel vezels en dat is zowaar een eetfestijn voor de onzichtbare bewoners in je darm. Als dank produceren ze allerlei nuttige stofjes die ook je immuunsysteem ten goede komen.

Zo vind je in de lente bijvoorbeeld overvloedig paardenbloem in de natuur en zijn er de asperges.  Beiden ondersteunen de lever – die uit zijn winterslaap komt –  bij het ontgiften van de opgestapelde rommel uit de winter. Ook sluimererwtjes zijn er enkel in de lente en zitten boordevol mineralen en vitaminen met stip voor vitamine K en C.

Het probleem is dat tegenwoordig zowat elke groente of fruit jaar in jaar uit in de supermarkt te vinden is. Verse aardbeien met Kerstmis brengt je lichaam behoorlijk in de war. Los van het feit dat ze geen smaak hebben.

Neem bijvoorbeeld een groente- en/of fruitpakket bij een lokale (bio) boer. Het is een uitstekende manier om moeiteloos meer groenten en fruit uit het seizoen te eten. Het is niet alleen goed voor het milieu en de lokale economie, ook je porte-monnaie vaart er wel bij!

 

4. Breng meer tijd IN en MET de natuur door

 

De moderne beschaafde mens is vaak de verbinding met de natuur kwijt. Het verlies van deze verbinding gaat ook ten koste van een sterke immuniteit. Hoe meer tijd je kan doorbrengen in de natuur, hoe beter voor je immuniteit. Hoe meer je bewust de frisse buitenlucht opsnuift, de natuurgeluiden tot je laat doordringen, de zon op je gezicht laat schijnen, je ogen naar ‘groen’ laat kijken, hoe dieper je lichaam zich verkneukelt en ontspant.

Trouwens de frisse buitenlucht en de zon vormen samen een ijzersterke tandem tegen welk griepvirus dan ook. Zelfs als je al ziek bent, ga dan toch even zonnen. Een tekort aan vitamine D maakt je immers veel vatbaarder voor infecties.

Ook de interactie met de natuur stimuleert het algemeen welbevinden wat zich dan weer vertaalt in een sterkere immuniteit. Hoe vrolijk word je niet wanneer je bijvoorbeeld in het park of een bos een eekhoorn kan spotten?

Heb je een tuin? Maar ook als je enkel een balkon of een vensterbank hebt, heb je geen geldig excuus ;) Haal planten in huis en ga ook iets telen. Kerstomaat of kruiden bijvoorbeeld of aardbei al dan niet in een pot. Het simpele feit van te kunnen oogsten van je eigen kweek, hoe klein ook, schept vreugde. Het brengt je onbewust ook weer meer bij de essentie van het leven én het nodigt je uit om met je handen bezig te zijn. Dat hoofd heeft al genoeg job ;)

Meer weten welke planten je kan gebruiken om de leef kwaliteit in je huis te verbeteren om op die manier bij te dragen aan een gezondere versie van jezelf? Lees dan HIER verder.

 

5. Eet meer ‘vuil’

 

Misschien frons je nu je wenkbrauwen ;) Maar vroeger – toen ik klein was en bijvoorbeeld mijn boterham op de grond gevallen was – hoorde ik vaak: ‘Och, kindje, zand schuurt de darmen.’ Dat betekende zoveel dat ik mijn boterham gewoon verder kon opeten en dat dat geen kwaad kon. In tegendeel. Feit is dat we de dag van vandaag bij tijden extreem proper geworden zijn, maar dit komt een sterk immuunsysteem niet ten goede.

Wetenschappers hebben ondertussen ontdekt dat een darmflora waar ook grondbacteriën in terug te vinden zijn, wijzen op een zeer sterke immuniteit. Grondbacteriën kan je NIET via een probiotica preparaat innemen. Ze houden zich vooralsnog ook niet op in je darm noch gaan ze zich daar vermenigvuldigen. Je scheidt ze met andere woorden gewoon weer uit. Regelmatige aanvoer is aangewezen :)

Een interessante manier om meer grondbacteriën in je darmen te krijgen is regelmatig ongewassen fruit en groenten eten. Voor je stopt met lezen ;) Dit kan je enkel en alleen doen wanneer je fruit, groenten en kruiden ‘wild’ en pesticidenvrij kan plukken in de natuur of in je moestuin.

1 uiterst belangrijke vuistregel als je plukt in de natuur en je wil je oogst zonder wassen verwerken zoals bijvoorbeeld brandneteltoppen, braambessen of vlierbloesems, pluk dan STEEDS vanaf 1 meter en hoger van de grond vanwege uitwerpselen van dieren op lagere hoogtes.

Ga ‘op jacht’ en pluk met respect uit de natuur. Schud eventuele beestjes of zand er van af en stop het zo in je mond of verwerk het in een smoothie of gerecht. Gebruik ook je gezond verstand. Als je bv. op een appel duidelijke sporen van uitwerpselen ziet, ga de appel dan eerst grondig spoelen alvorens je er je tanden in zet :) We horen graag over je wildpluk avonturen! Deel je ervaringen in de comments.

6. Trakteer je lijf op pre- en probiotica.

 

Omdat een goede darmflora cruciaal is voor een sterke immuniteit doe je er goed aan je micro-organismen goed te voeden of een handje te helpen wanneer ze in de problemen zitten n.a.v. bijvoorbeeld een antibioticakuur. Prebiotica is voeding voor je goede darmflora. Het gaat hoofdzakelijk om vezels uit groenten en fruit. Probiotica zijn de bacteriën zelf.

Een van oudsher gekende manier om je darmflora te versterken, is het eten van gefermenteerde voeding zoals kimchi, nato, kefir, kombucha, rauwe kazen, zuurkool en andere groente. Ook vis en vlees kan je fermenteren. Zowat elke zichzelf respecterende cultuur kent één of andere vorm van fermentatie. Helaas is fermenteren in onze contreien wat verloren gegaan hoewel het de laatste jaren een ‘revival’ kent. Gelukkig!

Fermenteren van voeding maakt het voedingsmiddel niet alleen langer houdbaar, gemakkelijker verteerbaar en de voedingsstofjes beter beschikbaar, je voegt ook massa’s extra goede micro-organismen toe aan je darmflora.

Tegenwoordig wordt ook gemakkelijk(er) een probioticum ingenomen. Toch is enige voorzichtigheid aangewezen. Een probioticum kan ook schade berokkenen. Je brengt immers op een onnatuurlijke manier bacteriën in een systeem waar een zekere balans is, ook al is dat positief of negatief.  

Bij ‘VanBinnenuitGezond’ kiezen we dan ook voor een formule die zo ontwikkeld werd dat de juiste en goede bacteriën en micro-organismen die nog aanwezig zijn in je darm gestimuleerd worden om zich te vermenigvuldigen ten koste van de minder gunste waardoor op een niet invasieve manier de balans opnieuw hersteld kan worden.

Wil je meer weten over deze zachte maar tegelijkertijd razend efficiënte manier om je darmflora te herstellen? Contacteer ons dan via DEZE link.

Ben je een keukenprins of –prinses en experimenteer je graag? Fermenteer via DEZE link succesvol je eerste groente.

 

7. Gooi alle suiker, granen en plantaardige oliën als de gesmeerde bliksem buiten. ‘No kidding’!

 

Suiker, alle suikervervangers – de mens is wat dit onderwerp betreft waanzinnig creatief – en met stip de glucose-fructosestropen zijn een regelrechte catastrofe voor een gezonde darmflora. Allerlei ziekmakende bacteriën en virussen voeden zich met dit soort suiker en woekeren hierdoor weelderig in je darmflora. Ze zijn er op verlekkerd! Met alle desastreuze gevolgen van dien.

Ook bepaalde granen gedragen zich erg agressief tegenover je darmwand en darmflora. Het gaat dan over een bepaald soort gluten die in sommige granen zit. Dat gluten nu meer in opspraak komen, is o.a. te wijten aan het jarenlang manipuleren van diverse graansoorten zodat er nu meer gluten in zitten dan pakweg enkele eeuwen terug.

Ook de bereidingswijze van granen maakt dat de aanwezige gluten niet meer voor verteerd worden. Hoe langer het gisting- en rijsproces bijvoorbeeld duurt bij het maken van brood, hoe minder schadelijke gluten er in het brood zitten. Dit in combinatie met een verhoogde dagelijkse inname maakt dat de gluten in de meest gangbare granen een enorme ravage in je darm kan aanrichten.

Verder zijn plantaardige oliën zoals arachideolie, slaolie, zonnebloemolie, maisolie, koolzaadolie sterk bewerkte oliën. Ze gedragen zich uiterst destructief en inflammatoir vooral naar gal en lever toe. En op die manier tasten zij ook verder je darmen aan.

  • Kies voor natuurlijk zoet zoals koud geslingerde honing, groen steviapoeder, fruit en gedroogde vruchten.
  • Koop zuurdesembrood van een goede kwaliteit en eet tarweproducten met mate. Kies voor glutenvrije granen zoals boekweit, gierst, amaranth, rijst enzomeer.
  • Gebruik voor koude bereidingen extra vierge olijfolie en bak in kokosolie of dierlijk vet zoals ghee of smout.

8. Drink regelmatig bottenbouillon en/of kippensoep

 

A good bone broth can resurrect the dead.’ Vertaling: een goeie bottenbouillon kan de doden terug tot leven opwekken. Dit Zuid-Amerikaans gezegde doet een straffe ‘claim’ :) Maar effectief! Iemand die vroeger ziek was, kreeg steevast een stevige bouillon voorgeschoteld. In de kookboek van mijn moeder zaliger staat nog een recept voor een ziekenbouillon. Een waarachtig krachtig medicijn.

Deze oude wijsheid is helaas in onbruik geraakt. Vaak wegens tijdsgebrek want hoe langer een bottenbouillon trekt, hoe beter. En daar knelt vaak het schoentje in onze jachtige maatschappij. Gelukkig valt daar een mouw aan te passen zodat je geen excuses meer hebt om jezelf regelmatig op een geneeskrachtige bouillon te trakteren. Het is een waar wondermiddel ter genezing van de darmen en de darmflora en het werkt ook erg goed preventief!

HIER lees je er meer over en vind je eveneens een recept om een immuunversterkende kippenbottenbouillon te maken.

 

9. Zweet het uit in een sauna

 

In Scandinavische landen weten ze het maar al te goed. Regelmatig de sauna in is goed voor je immuniteit. Het is niet alleen ontspannend, maar doordat je in een sauna gaat zweten, scheid je op die manier ook opgestapelde gifstoffen uit.

En ontgiften is eveneens een zeer belangrijke pijler voor een gezond lichaam en een sterke immuniteit. In een vertroebelde omgeving zet je immers de deur wagenwijd open voor allerlei ziektekiemen en ziekteverwekkers en kunnen ze zich er ook lekker nestelen.

Ook leuk meegenomen, is dat vele micro-organismen de hoge temperaturen in de sauna niet overleven en dat de koude baden na de sauna een gigantische boost aan je immuunsysteem geven.

Bij ‘VanBinnenuitGezond’ hebben we programma’s die specifiek het ontgiften bevorderen en ondersteunen. Contacteer ons via DEZE link als je hierover meer informatie wenst.

 

10. Gebruik natuurlijke antivirale middelen

 

In de natuur vind je een indrukwekkend arsenaal aan kruiden, planten en specerijen met een antivirale en antibacteriële werking. Perfect preventief te gebruiken en dagelijks te verwerking in thee, in gerechten of als siroop. De bekendste zijn ongetwijfeld look en vlier. Ik denk hierbij aan de beruchte vlierbessensiroop die door de eeuwen heen zijn strepen al meer dan verdiend heeft in de strijd tegen griep.

Maar ook kurkuma, gember, munt, oregano en salie zijn uitstekende antivirale kruiden. Gebruik ze voor een lekker kopje thee of als smaakmakers in je gerechten. Je kan er alle kanten mee op. En wie kent er niet echinacea dat succesvol ingezet wordt bij verschillende ‘soorten’ griep?

HIER vind je alvast een recept voor kurkuma thee. Ja, speciaal, maar wel lekker :)

Soms kan het interessant zijn om één of verschillende van deze natuurlijke anti-virale middelen in de vorm van een supplement te nemen. Contacteer ons via DEZE link als je hierover meer informatie wenst.

 

11. Blijf in beweging

 

Een klassieker! En ja, we weten het wel, MAAR… En toch! Laat je niet ontmoedigen! Bewegen, dat kan van alles zijn zoals wandelen, fietsen, tuinieren, schoonmaken, de trap nemen i.p.v. de lift, de fiets i.p.v. de auto, dansen, … Ook sporten valt hier natuurlijk onder. Maar overdrijf niet! Te intensief sporten kan ook contraproductief werken. Blijf ten alle tijden luisteren naar je lichaam en respecteer zijn grenzen.

Dat beweging je immuunsysteem ten goede komt, is onder andere omdat het je lymfe in circulatie brengt. Wist je dat het lymfestelsel een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem is? Als je weinig tot niet beweegt, stagneert ook je lymfe. En dat is niet goed want in tegenstelling tot het bloedvatenstelsel beschikt het lymfestelsel niet over een hart dat de lymfe in beweging houdt. Het goed functioneren van het lymfestelsel is geheel afhankelijk van voldoende beweging!

Voor een optimale gezondheid worden 10 000 stappen per dag aangeraden. Laat het een uitnodiging zijn om meer dingen te voet te doen :) Wat kan jij meer te voet doen? Laat het weten in de comments.

 

12. Slaap, slaap, slaap en nog meer slaap

 

Niets doen, rusten, gewoon zijn, slapen, … Het is geen sinecure in een maatschappij waar ’tegen 1000 per uur leven’ de norm lijkt te zijn en waar alles eergisteren al klaar moest zijn. Nochtans doen slaap, rust en ontspanning wonderen voor het immuunsysteem. Maar het jachtige stressvolle leven anno 21ste eeuw eist zijn tol. Het aantal mensen met slaapstoornissen is zorgwekkend. Temeer omdat een tekort aan slaap je immuniteit vermindert.

Een goede slaaphygiëne of – ritueel kan op zich al wonderen doen. Zoals bijvoorbeeld resoluut kiezen om na een bepaald uur geen internet of beeldschermen meer te gebruiken. Hoe minder input vlak voor het slapengaan, hoe beter.

Trek daarnaast ook minstens 8 uur uit voor slaap ook al heb je minder slaap nodig. Gebruik de ‘extra’ tijd om te ontspannen. Idealiter ga je slapen wanneer de zon ondergaat en sta je op als ze terug opkomt. Hou in je achterhoofd dat de natuur het prima geregeld heeft en dat het niet voor niets langer nacht in de winter is en langer dag in de zomer!

‘De uren die je voor middernacht kan slapen, tellen dubbel.’ zegt ‘men’. Doe zelf onderzoek naar de waarheid hiervan. Ga dit gedurende een week testen. Wie weet bevalt het ;) Laat het ons weten in de comments!

 

13. Pak stress in je leven aan

 

Het is een publiek geheim… Chronische stress verzwakt je immuniteit aanzienlijk. Maar stress verminderen… Het is voor velen van ons gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vaak kan je niet zomaar meteen bepaalde stressfactoren elimineren. Het is dan ook des te belangrijker om toch tijd vrij te maken om voor voldoende tegengewicht te zorgen. Denk aan meditatie of een andere vorm van spirituele oefening.

Een belangrijke en vaak onbewuste bron van stress voor heel wat mensen zijn ‘het nieuws’ en negatieve mensen. Ook een ‘overload’ aan dit soort negativiteit vreet aan je immuniteit. Gelukkig heb je hierover wel meer controle!

Er zit immers een aan/uitknop aan je TV toestel. Maak er wat meer gebruik van ;) Kies voor jezelf en beslis om minder – of helemaal niet meer – naar ‘het nieuws’ te kijken. Verbreed je blikveld en ga op zoek naar andere nieuwskanalen of kijk meer naar een ‘feel good movie’.

Ook wat negatieve mensen betreft, heb je misschien wel meer controle dan dat je vermoedde. Bouw het contact met professionele klagers en drama queens af. Kies je vrienden zorgvuldig en omring je systematisch met mensen die je een goed gevoel geven en die je waarderen zoals je bent.

Weet ook dat chronische stress een regelrechte aanslag op je voorraad voedingsstofjes zoals mineralen en vitamines is. Je kan hierdoor erg gemakkelijk in een tekort komen van vooral in zink, magnesium en de B vitamines. Een goed supplement is in vele gevallen geen overbodige luxe.

Sta je onder behoorlijk wat stress en vraag je je af of een supplement voor jou nuttig kan zijn? Contacteer ons via DEZE link. We helpen je graag verder!

 

14. Las af en toe een vastendag in

 

Vasten is een aloude praktijk die in verschillende culturen wereldwijd toegepast wordt en waarbij er vrijwillig gekozen wordt om gedurende een bepaalde periode zich te onthouden van eten. Recent wetenschappelijk onderzoek wees uit dat 72 uren vasten het hele immuunsysteem opnieuw kan opstarten! Maar ook kortere vastenperiodes blijken het immuunsysteem al te ondersteunen.

Er zijn verschillende vormen van vasten, maar intermittent vasten is tegenwoordig een hype. Eigenlijk is het niets nieuws onder de zon. Vroeger deed men als vanzelf of automatisch aan intermittent vasten. In de meest eenvoudige vorm betekent het immers dat je kiest om bv. 1 of 2 maaltijden te eten tijdens de dag en tussen die tijd niet te snacken.

Het idee van een tussendoortje of snack is trouwens een vrij recent gegeven. Mede door onze moderne manier van leven geven we hierdoor onze spijsvertering weinig rust. Voor we het goed en wel beseffen lopen we de hele dag te knabbelen.

En dat zet de darmen en darmflora onder druk. Door bewust te kiezen om tussendoor niet te eten, gun je je spijsvertering en zodoende ook je darmen de tijd om een maaltijd rustig geheel en volledig te verteren.

Nu is vasten niet voor iedereen weg gelegd. Bij ernstige aandoeningen is het raadzaam om eerst overleg te plegen met je arts. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt vasten afgeraden.

Zoals altijd dagen we hier bij ‘VanBinnenuitGezond’ je uit om het vooral zelf te gaan ervaren. Wees kritisch, onderzoek het, voel je lichaam en trek dan je conclusies. Dat is verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Wat is jouw ervaring met vasten? Vertel het ons in de comments.

And last but not least…

 

15. Lach, knuffel en maak meer plezier

 

Alle voorgaande tips lijken overbodig voor mensen die zich goed in hun vel voelen en oprecht gelukkig zijn. Ze lijken hierdoor als vanzelf beter gewapend tegen ziektes. Of misschien ontdek je – als je dieper inzoomt – dat ze alle voorgaande tips van nature toepassen ;)

Als je lacht, knuffelt en plezier hebt, maak je automatisch en moeiteloos ‘feel good’ hormonen zoals oxytocine, serotonine, dopamine aan. De aanmaak van vele van deze hormonen zoals bv. serotonine gebeurt voor het overgrote deel in de darmen door de darmflora. Jawel! Redenen te meer om die darmen in de watten te leggen.

Oxytocine wordt trouwens het knuffelhormoon genoemd. Dit stofje geeft je een gevoel van intimiteit en verbondenheid. 2 uiterst belangrijke basisbehoeftes van een mens. Inderdaad, knuffelen is levensnoodzakelijk! Wie dat verbiedt, heeft niets maar dan ook niets van het leven begrepen.

Misschien is dit wel het best bewaarde geheim van een supersterke immuniteit… Oprecht gelukkig zijn met wat is. Zonder meer. Plezier vinden in kleine dingen, dankbaar elke dag plukken en leven alsof het je laatste was.

Ja, dat is best een uitdaging als de wereld rondom je één grote chaos lijkt te zijn. Om dan toch systematisch te kiezen voor ‘the bright side of life’ en te vertrouwen op Jezelf, dat vraagt moed.

Heb jij nog meer tips om de immuniteit te versterken? Wat is jouw geheim? En wil je het delen? Graag in de comments :)

 

Given the right conditions the body will always heal itself!

Vertaling: Als je een lichaam de juiste omstandigheden geeft, zal het zichzelf altijd genezen.