5 planten die je helpen beter te slapenIedereen is het ermee eens: planten brengen vitaliteit, leven, gezelligheid en sfeer in je huis. Maar wist je ook dat bepaalde kamerplanten echte luchtzuiveringsstationnetjes zijn? Sommige zetten niet alleen koolstofdioxide om in zuurstof, maar hebben een extra ontgiftende capaciteit en zetten ook bepaalde gevaarlijke substanties om in onschuldige stofjes.

In een gezond huis staat één kamerplant per 9 m². Zo kan je je min of meer een idee vormen hoeveel kamerplanten je nodig hebt om de luchtkwaliteit in je huis- of slaapkamer optimaal te houden. Meer planten zetten mag natuurlijk, zeker als je met verschillende mensen of huisdieren samenleeft.

Deze 5 planten hebben krachtige luchtzuiverende eigenschappen en helpen je zelfs beter te slapen!

 

aloe-vera1. Aloë vera – check

Dit is één van de krachtigste luchtzuiverende planten op onze planeet die ook over de zeldzame eigenschap beschikt om in de duisternis het gehalte koolstofdioxide te verlagen. Dat maakt de aloë vera tot de ideale slaapkamergenoot ;) Vraagt bovendien weinig water en aandacht. Staat wel graag zonnig.

 

sanseveria2. Vrouwentongen aka sanseveria – kadotip :)

Misschien niet moeders mooiste of meest geliefde plant :) maar de sanseveria is wel in staat om ook ’s nachts behoorlijke hoeveelheden zuurstof te leveren. Maakt ‘en passant’ ook schadelijke gassen zoals benzeen onschadelijk. Benzeen zit doorgaans in lijmen, verven, plastic en detergenten.

 

 

areca-palm-treeofe-0293. Goudpalm of areca palm – check

Deze zeer populaire kantoor- en huiskamerplant is een ‘straffe madam’ die niet alleen de lucht van benzeen, formaldehyde, en trichloorethyleen kan zuiveren , maar ook een zeer effectief luchtbevochtiger is. Formaldehyde is notabene een gas dat in je huis zit ‘dankzij’ o.a. meubels, tapijten, spaanplaat, textiel en cosmetica. Trichloorethyleen is een oplosmiddel en zit vaak in huishoudelijke producten (bv. toiletblokken, luchtverfrissers, aftershave..) maar ook in bv. lijmen. Wordt ook veel gebruikt in droogkuis en drukkerijen.

nature-53412_6404. Klimop – check

Een studie van de NASA bekroonde de klimop als de krachtigste luchtzuiverende plant. De plant zou ook een gunstig effect op allergieën en astma hebben. Zo verwijderde klimop tijdens een experiment van het Amerikaanse ‘College of Allergy, Asthma & Immunology’ 94% van de in de lucht zwevende deeltjes ontlasting en 78% van de in de lucht zwevende schimmels in niet minder dan 12 uur. Klimop is giftig. Hou uit de buurt van kleine kinderen en dieren.

mum-927683_6405. Chrysant – dringend in huis halen

… want in China is dit het symbool van geluk :) Verder halen de bloemen benzeen uit de lucht en fleuren ze je ruimte op.

Moraal van dit verhaal: Zet meer planten in je huis- én slaapkamer :)

 

Welke planten heb jij zoal in huis? Wat is jouw ervaring ermee? Ik zou het fijn vinden mocht je je verhaal hieronder willen delen.