Euh… eigenlijk niets. Vele nachtschaden worden zelfs geprezen om hun geneeskrachtige eigenschappen. Toch doet deze familie heel wat stof opwaaien in ‘gezonde kringen’.

Ik verklap je zo dadelijk waarom, maar laat ik je eerst even voorstellen aan enkele beroemde vertegenwoordigers van deze familie van de nachtschade of solanaceae: tomaten, aardappelen, paprika’s, aubergines, pepers, cayennepeper en gojibessen. Andere familieleden zijn eerder berucht zoals de tabaksplant en wolfskers.

En daar komt de aap dan uit de mouw…

Alle planten uit deze familie zijn in meerdere of mindere mate giftig en bevatten neurotoxische stoffen zoals nicotine en andere alkaloïden. Wat? Zit er nicotine in ‘mijn’ tomaat? Euh, ja, zo blijkt. En ook tomatine. Interessant, niet?

Nu staan alkaloïden er om bekend dat ze op het centrale zenuwstelsel inwerken en er behoorlijk wat schade kunnen veroorzaken. Zo hebben de alkaloïden morfine, cafeïne, kinine en cocaïne wat dat betreft een eerder kwalijke reputatie.

Zo ’n vaart loopt het gelukkig niet met de nachtschaden, maar ze bevatten wel o.a. de gifstof solanine. Het is één van de natuurlijke verdedigingsmechanismes van de plant en heeft schimmeldodende en insecten verdelgende eigenschappen.

Dit alkaloïde stofje kan spijsverteringsproblemen geven en daarnaast ongemerkt ontstekingen veroorzaken van onder meer de darmwand en de gewrichten. De klachten lijken erg op reuma, artritis en fibromyalgie. Andere klachten die met de nachtschades verband kunnen houden zijn slaperigheid, acute ontstekingen, duizeligheid, huidklachten en gasvorming. De alkaloïden in nachtschades kunnen trouwens ook de opname van de mineralen calcium en ijzer verhinderen .

Hoe weet ik of ik gevoelig ben voor nachtschade?

Ieder mens is weer anders en uniek en alkaloïden werken niet op elke mens hetzelfde.

Heb je na het eten van bijvoorbeeld frietjes last van diarree? Of gaat je tong branden en zelfs kapot na het eten van rauwe tomaat of paprika? Of krijg je buikpijn of een opgeblazen gevoel van aubergine? Dan ben je mogelijks gevoelig voor solanine.

Of heb je last van (gewrichts)pijn of één van boven vermelde symptomen én eet je veel nachtschade groenten dan kan het interessant zijn om ze (eventueel tijdelijk) uit je dieet te schrappen.

Hou er wel rekening mee dat het even duurt alvorens deze schadelijke stoffen uit je lichaam verwijderd zijn. Geef je lichaam daarom minstens een 6-tal weken – bij voorkeur langer – nachtschadevrije voeding. Sommige mensen ervaren vrij snel een verlichting van hun symptomen.

Merk je toch niet veel verschil dan kan je na deze periode een ‘nachtschade party dag’ inlassen waarbij je je royaal tegoed doet aan deze familie. Wacht dan af of de dagen erop je symptomen verergeren. Zo kan je feilloos ervaren welk effect nachtschaden op jouw lichaam en gezondheid hebben.

Enkele tips als je nachtschaden wil eten

  • Wanneer je aardappelen eet, kun je ze beter altijd schillen. Ook paprika’s en tomaten zijn beter verteerbaar zonder schil. ‘Schil ik de meeste vitamines dan niet weg?’ denk je misschien? Ja, in de schil zitten inderdaad de meeste vitamines, maar je treft er helaas ook de hoogste concentraties solanine aan.

 

  • Bewaar aardappelen en andere nachtschaden in het donker. De duisternis verhindert de aanmaak van solanine. Hier knelt vaak het schoentje. Denk maar hoe de nachtschaden in supermarkten worden bewaard. Zo is het bijvoorbeeld beter in een papieren zak verpakte aardappelen te kopen. Oké, ondoorzichtige plastic kan ook… als het echt niet anders kan ;)

 

  • Eet geen aardappelen waar groene plekken in zitten en gooi de exemplaren met uitlopers weg. Dit zijn allemaal ‘symptomen’ van royale solanine ‘aantasting’.

 

aardappel met uitlopers

  • Geniet van de nachtschade groente met mate! Eet ze niet elke dag, zelfs niet meerdere keren per week, maar eet ze zo nu en dan om zo ophoping van de anti-nutriënten in je lichaam te voorkomen.

 

  • Eet de nachtschade groente enkel tijdens het seizoen. Paprika, tomaat & aubergine zijn echte zomergroenten. Das niet voor niets want zongerijpte nachtschaden zijn pakken minder giftig. Ja, ik weet het, dat is een ‘lastige opdracht’ want de dag van vandaag vind je ze zowat het hele jaar door in de supermarkt.

 

Vermijd het eten van onrijpe tomaten. Ze bevatten hogere concentraties tomatine. En als je paprika wil eten, kies dan de rode, gele of oranje rijpe varianten. Misschien heb je zelf al ondervonden dat de groene onrijpe exemplaren moeilijker te verteren zijn?

 

Laat het me weten. Wat is jouw ervaring met de nachtschaden? Schrijf het hieronder neer. Ik ben benieuwd en dank je wel.

Wil je op de hoogte blijven van meer interessante weetjes, heerlijke recepten en andere feel good tips, schrijf je dan als de bliksem hier in op het gratis nachtschadevrij E-zine ‘Lekker in topvorm’. Nee, je krijgt er geen spijt van :)

Heb je naar aanleiding van dit artikel twijfels of vragen, contacteer dan een voedingsconsulent of diëtist hierover.