Aargh, suiker! De nieuwe zwarte piet in gezondheidsland. Is het echt zó slecht voor de gezondheid als tegenwoordig wordt beweerd? Kan je het echt beter niet meer eten? En als je dan beslist te ‘suikerminderen‘, waarom lukt het je dan niet om er aan te weerstaan? Hoe hard je ook je best doet of wat je ook probeert…. Het is antwoord is eerder complex en tegelijkertijd ook erg eenvoudig. tJa :) Feit is dat suiker – of we dat nu leuk vinden of niet – verslavend werkt. Of toch niet? Je kent vast wel iemand die best heel beheerst 1 stukje taart, 1 koekje of 1 stukje chocola kan eten. En het daar ook met gemak kan bij houden! Hemeltergend zo’n mensen, niet? ;) Vooral als jij eerder als een gek de hele taart, het volledige pak koekjes of de gehele reep chocolade – in een verbazingwekkend snel tempo by the way – moeiteloos naar binnen kan werken. Ik weet waarover ik schrijf ;) Als je jezelf tot de groep van de suikerverslaafden kan indelen dan kan het 2 kanten met je op. Jawel ;) Of je hebt er geen last van – zoals je mensen hebt die hun leven lang roken en toch behoorlijk oud worden – of je merkt dat de suiker een nefaste invloed op je gezondheid heeft. Ik zat in die laatste categorie. Begin 2014 ontdekte ik pas – HELAAS dan pas – dat mijn lichaam niet goed in staat bleek te zijn om koolhydraten of suikers op de juiste manier te verteren en op te nemen. Dat nam in mijn geval de vorm van hypoglycemie aan. Dat is een toestand waarin je te weinig bloedsuikers in je bloed hebt. Je zou kunnen zeggen dat het het tegenovergestelde van diabetes is. Het had me een hele hoop doffe ellende gespaard mocht ik dit vroeger – wat zeg ik VEEL vroeger – geweten hebben. Jammer genoeg erkennen en bijgevolg ook herkennen vele artsen dit NIET. Hoewel het uiteraard erg interessant is, ga ik niet verder over hypoglycemie uitwijken, maar wil ik je vertellen wat mij geholpen heeft om mijn ‘sugarcravings’ relatief snel – een dikke 2 jaar ongeveer – onder controle te krijgen. Ik hoop van harte dat je met deze tips succesvol kan gaan suikerminderen en wie weet veel sneller dan ik :) Here we go!

1.Haal het niet (meer) in huis.

De ’tricky part’ is dat je vaak verslaafd bent aan datgene wat eigenlijk erg slecht voor je is. Ik ben meteen ‘cold turkey’ gegaan en heb alle complexe koolhydraten (granen) en geraffineerde suikers uit mijn dieet geschrapt. Om zeker te zijn dat ik op onvermijdelijke momenten van zwakte aan al dat zoete lekkers niet zou kunnen weerstaan, haalde ik het ook niet meer in huis. Ja, het is erg belangrijk dat ik daar consequent in was. Ik geef grof toe dat dit niet voor iedereen de meest geschikte manier is. In tegendeel, het is vaak om allerlei praktische redenen de oorzaak van mislukken. Toch zijn er gelukkig andere creatieve strategieën om toch succesvol te zijn.

2. Eet meer vet.

Hoe vettiger, hoe prettiger! Hoe raar het ook moge klinken vet is één van de krachtigste ‘middelen’ om onbeheersbare suikeraanvallen onder controle te krijgen.  Gezond vet stabiliseert als geen andere substantie de bloedsuikerspiegel en kalmeert daarmee de bijnieren en de alvleesklier, 2 belangrijke spelers in onze suikerhuishouding. Voor diegenen die nu al panikeren bij het lezen van deze tip :) Nee, je verdikt er niet van ;) In tegendeel!

3. Onderzoek of je een candida infectie hebt.

Candida albicans is een schimmel die van nature in onze darmflora aanwezig is. In een gezonde darmflora worden ze door goede bacteriën onder controle gehouden. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze gaan overwoekeren in je darm en voor vervelende problemen zorgen. Candida is ook niet te beroerd om zowat je hele lichaam te ‘kapen’ als de omstandigheden het toelaten. Ook je brein. Klinkt griezelig, ik weet het. Ze kunnen je dan ook die onweerstaanbare drang naar suiker bezorgen. Zeker als hun toevoer vermindert want suiker is hun favoriete voeding!

4. Drink regelmatig bottenbouillon.

Dikwijls gaat suikerverslaving hand in hand met een lekkende darm. Bottenbouillon bevat belangrijke kant en klare bouwsteentjes om je darmwand zo op te bouwen dat ie weer helemaal de juiste doorlaatbaarheid heeft. Inspiratie voor het maken van een bottenbouillon van kip vind je HIER. Je leest er ook meer over wat een lekkende darm precies is.

5. Eet bij elke maaltijd een portie gefermenteerde groente.

Gefermenteerde groenten of dranken bevatten onwijs veel probiotica of goede bacteriën. Beschouw ze als extra mankracht in de strijd om je darmflora weer in balans te brengen. Door hun regulerende werking op de darmflora zorgen ze er ook onrechtstreeks voor dat je minder trek in zoet krijgt. Aanvankelijk geloofde ik daar niets van, maar ging er toch mee aan de slag. Het resultaat is echt verbluffend. Gefermenteerde groente en dranken zijn super eenvoudig zelf te bereiden. HIER vind je alvast meer informatie en enkele recepten voor beginners.

6. Bedrieg nooit.

Wees gerust dat er momenten zullen zijn dat je jezelf er op betrapt dat je die avond al voor de 10de keer in je koelkast snuffelt of in je voorraadkasten duikt ;) Het goede nieuws is dat dit ook voorbij gaat! Afgelopen jaren ben ik er aardig in geslaagd om suiker &co niet in mijn lijf toe te laten. Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? Ik heb vastberaden en resoluut voor mezelf gekozen én ervoor gezorgd dat ik lekkere alternatieven had zodat ik niet terug hoefde te grijpen naar het ‘oude gekende’. Trakteer jezelf af en toe op iets lekkers. Inspiratie vind je HIER. Of sluit de maaltijd af met een heerlijk dessert. HIER enkele ideetjes.

7. Zoet met groen stevia poeder.

In het begin van mijn genezingsproces gebruikte ik zowel honing als groen stevia poeder, maar ik merkte dat honing mijn pogingen om de candida onder controle te krijgen saboteerde. Dat deed te zoet fruit en groente ook. Dus werd ik creatief met groen stevia poeder :) In DIT artikel lees je waarom ik voorstander ben van het groene stevia poeder en NIET zozeer van de witte variant. Hoe meer ik me aan deze 7 tips hou, hoe gemakkelijker mijn ‘zoete afwijking’ als sneeuw voor de zon verdwijnt. Af en toe gebruik ik nu opnieuw honing. En joepie! De drang om de hele pot uit te lepelen is gelukkig voorgoed voorbij :)

Tot  slot

Hoe verloopt jouw zoete zonde pad ? Hoe gemakkelijk of hoe moeilijk is het voor jou om suiker & co op te geven? Laat het me weten en schrijf je ervaring hieronder neer. Dank je. Wil je echt komaf maken met je suikerverslaving? Dan is de online cursus ‘Bye bye sugar, hello freedom’  iets voor jou! Gedurende 7 weken gaan we samen op suikervrijer pad en deel ik mijn 7 krachtigste strategieën met je die je absoluut gaan inspireren om haast vanzelf minder trek in suiker te gaan hebben. Ik weet uit ervaring wat er allemaal komt bij kijken om echt succesvol te zijn. Structuur, kennis en ondersteuning zijn daarbij cruciaal. Op deze 3 pijlers steunt de online cursus dan ook. HIER lees je er alles over. Grijp je kans zou ik zeggen :) HIER vind je alle informatie. En ik hoop van harte samen met jou aan de slag te kunnen. Denk je dat je met deze informatie een familielid, vriendin of kennis blij kan maken, aarzel dan zeker niet om dit met hem of haar te delen. Dank je wel!