Met deze tropische temperaturen barbequen we met z’n allen naar hartenlust, maar is dat wel zo gezond?? Ik kan er een boek over schrijven, maar het is te mooi weer om lang te zitten typen ;) Dus niet teveel blabla, maar kort en bondig enkele tips om gezonder en vooral met minder toxische stoffen te barbequen. Ik ken er één die je heel dankbaar zal zijn. Juist, je lever :)

Geen barbeque zonder drank. Wie nog op zoek is naar inspiratie voor alternatieve levervriendelijke drankjes bij de bbq die raad ik het boekje ‘Detox water’ van Sonia Lucano aan. Je vindt er 30 receptideeën om niet alcoholische en suikervrije drankjes te maken. Een echte aanrader! Als je klikt op de afbeelding hieronder kan je het inkijken.  Het is trouwens ook heel leuk om cadeau te geven als je uitgenodigd wordt voor… een barbeque bijvoorbeeld ;)

Maar we wijken af. Hier zijn mijn 10 gezondste barbequetips:

  1. Barbecueën is een oefening in geduld. Pas als de kolen wit zien, alle rook verdwenen is en er geen vlammen meer zijn, kan je starten. Met grote honger beginnen aan een barbeque is – je raadt het al – geen goed idee.
  2. Gebruik bij voorkeur alleen kolen en geen boomtakjes of ander fijn hout.
  3. Marineer vlees, vis en gevogelte minstens een half uur. Dat voorkomt aanzienlijk de vorming van schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Vermijd kant en klaar marinades die vaak fructose- en/of glucosestropen en andere suikers bevatten. Ook hier geldt ‘Keep it simple’. Maak bijvoorbeeld een marinade op basis van olijfolie, citroensap en/of azijn met fijngehakte knoflook en/of sjalotjes en kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie en kurkuma. Deze marinade vermindert de schadelijke stoffen die zich vormen bij het barbequen aanzienlijk.
  4. Verkies niet-bereide vleesvarianten – zoals steak, kipfilet, kippenbout, saté,… – boven worstjes, hamburgers en spek. Kies voor kwaliteit en bij voorkeur vlees van biologische teelt.
  5. Hou de porties vlees, vis en gevogelte kleiner en grill ze – bij voorkeur – voor in de oven of grillpan. Zo zijn ze sneller gaar en klaar op de bbq.
  6. Vermijd de populaire vispakketjes of aardappel in aluminiumfolie. Bij verhitting van aluminiumfolie komen nogal wat schadelijke stoffen vrij! Verkies bv. spiesjes van scampi’s of maak je vis of aardappelen klaar in een vuurvaste kom of schaal.
  7. Voorzie massa’s verse groente, slaatjes en kwaliteitsvolle dressings en sausjes. Ik bedoel hou ze suiker, glucose-, fructose en andere stropenvrij.
  8. Plaats het rooster 25 à 40 centimeter boven het vuur om aanbranden te voorkomen.
  9. Verkies magerder vlees. Bij te vet vlees riskeer je dat het vet op de kolen valt en er op die manier vlammen ontstaan waardoor het vlees kan verbranden. En dat wil je niet. Gebeurt dit toch? Neem de rooster er even af, doof de vlammen en plaats de rooster terug, al dan niet iets hoger dan voorheen.
  10. And last but not least! Vermijd het eten van verbrande stukjes. Die zijn rijk aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Een moeilijke woordencombinatie die al even moeilijk op je lever valt – so to speak. Om nog maar te zwijgen over hun kankerverwekkend eigenschappen.

That’s it, folks! :)

Rest er mij je een lekkere én gezellige bbq toe te wensen. Smakelijk. Enjoy. Mocht je nog een gezonde bbq tip hebben dan lees ik hem graag in de ‘comments’. Thx.