margarineLaat ik met de deur ‘s keihard in huis vallen : margarine & co zijn chemische troep. Help! En ja, ook de biologische varianten! ‘Overdrijft die Els nu niet een klein beetje veel.’ denk je misschien ;) Eh, nee. Helaas :(  Als ik terug denk hoeveel sojaboter en co ik in mijn vegetarische periode naar binnen gewerkt heb, word ik er eerlijk gezegd opnieuw – deze keer gelukkig figuurlijk :) – niet goed van. Laat ongefermenteerde soja ‘en plus’ niet meteen de meest gezonde voedselkeuze voor je lichaam zijn, zeker als het al in de problemen zit. Waarom lees je hier.

Maar hey, ik wist helemaal niet dat de ongezonde adder verstopt zat in het hardingsproces van het belangrijkste ingrediënt van margarine zijnde de plantaardige vetten of oliën. Niemand die me dit ooit verteld heeft. Integendeel, margarine werd de hemel in geprezen. Uitmuntend staaltje marketing, dat wel. Achteraf gezien :) En alle gekheid op een stokje: Bepaalde ziekenfondsen betaalden (en betalen nog steeds) zelfs sommige margarines terug! Je zou voor minder in de war zijn.

Als je weet wat er allemaal met de oliën gebeurt voor het margarine wordt, verslik je je. Ze worden met allerlei – uiteraard chemische hulpstoffen – bewerkt tot ze hard zijn. Dat gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit van de oliën waarbij de goeie eigenschappen helaas verloren gaan en in de plaats de omstreden transvetten ontstaan. Transvetten zijn vetten waarvan de chemische structuur veranderd werd waardoor ze weliswaar hard worden én lang bewaren wat ‘leuk’ meegenomen is – (not!). Keerzijde van de medaille: dit vet is voor je lichaam moeilijk te herkennen en het vindt het een lastig karwei om ze te verwerken. Sommige bronnen doen er dan ook niet flauw over en bestempelen transvet als schadelijk en zelfs giftig voor je lichaam.

Tussen haakjes () Als je op de verpakking van een product (gedeeltelijk) gehard vet, (gedeeltelijk) geharde olie of gehydrogeneerde vet of olie terugvindt, kan je er donder op zeggen dat er transvet inzit. () Check ook koekjes, chips, cake, croissants, frituur-, bak- en braadvetten en zo meer. Nee, dit zijn geen leuke ontdekkingen.

But back to margarine. ‘We’ zijn nog niet klaar want om het geheel na het harden verder een beetje smeerbaar en smakelijk te maken, wordt het goedje afgewerkt met emulgeermiddelen, bewaarstoffen, antioxidantia, kleurstoffen en aroma’s. En ‘verrijkt’ met kunstmatige vitamines – meestal A en D. Wat denk je?

‘Stick with the real thing’ :) De echte onvervalste goede boter, propvol voedingsstoffen die je lichaam van ver herkent en zalig vindt om te verwerken. Als het even kan, ga voor (rauwe) grasboter. Een echte delicatesse en beter smeerbaar dan ‘gewone’ roomboter. Liever lactose- en caseïnevrij genieten? Dan is ghee (geklaarde boter) of kokosboter iets voor jou. Kies de beste en zuiverste kwaliteit want je bent het waard! En je lichaam zal zich in zijn nopjes voelen. Jij dus ook :)

Naar welk gezond vet gaat jouw voorkeur uit? Ik zou het fijn vinden mocht je je ervaring hieronder delen.