zalm

In de reeks ‘Voedingsmiddelen met gezond imago ontmaskerd’ doen we verrassende ontdekkingen over vertrouwde voeding die algemeen als gezond wordt beschouwd, maar waar toch een serieuze adder onder het gras blijkt te zitten. Deze keer doe ik het boekje over gerookte zalm open.

Zalm heeft een goede reputatie omwille van de omega 3 vetzuren die overvloedig in deze vis aanwezig zijn. Over de gezondheidsvoordelen van omega 3 vetzuren kan ik uren uitweiden of moeiteloos enkele pagina’s vol schrijven, maar ik hou het kort :)

Dit zijn de belangrijkste even op een rij:

  • goed voor je ogen (!)
  • vermindert ontstekingen
  • een echte ‘brain fuel’
  • ondersteunt de goede werking van je lever (!)
  • versterkt je immuunsysteem
  • beschermt je hart
  • maakt je stressbestendiger want goed voor het zenuwstelsel (!)

‘Wat is er dan mis met gerookte zalm?’

Wel, rond zalm hing een feestelijke aura omdat het vroeger een echt luxeproduct was dat op tafel verscheen voor speciale gelegenheden. Vandaag de dag is het doordeweeks geworden. Je kan je dan ook kritische vragen stellen over deze evolutie én over de kwaliteit van de ‘gewone zalm’ die je in de supermarkten en in viswinkels vindt.

Dat is per definitie gekweekte zalm.  Eigenlijk wil je helemaal niet weten hoe zalm gekweekt wordt. In ronduit erbarmelijke omstandigheden! Er heersen als het ware legbatterijcondities in de viskwekerijen. Om je een idee te geven hoe het er aan toe gaat: beeld je 27 volwassen zalmen in in je badkuip.

Je raadt het bijgevolg al… Om de boel min of meer leefbaar te houden, wordt er gretig gebruik gemaakt van antibiotica, pesticiden en andere rommel. En het typische zalmkleurtje? Maak je geen illusies, kleurstof. De zalmen krijgen bovendien vismeel te eten dat meestal samengesteld is op basis van erg goedkoop sojameel waarvan de kans bijzonder groot is dat het genetisch gemanipuleerde soja betreft. Over de nefaste gevolgen van soja op je gezondheid, lees je hier meer.

Dan maar biologisch zalm? tJa, het blijft gekweekte zalm die weliswaar in iets betere omstandigheden opgroeide, maar in vergelijkende studies het toch niet haalt van zijn wilde broertje qua kwaliteit en concentraties van voedingsstoffen.

What’s more? De meeste gerookte zalm die je in de winkel vindt, bevat daarnaast een flinke dosis toegevoegde suiker. Over suiker zijn we het ondertussen eens: beter vermijden! In de voorbereiding van dit artikel ging ik op onderzoek uit in één van onze grootste supermarktketens. Het is – by the way – hallucinant hoeveel verschillende merken gerookte zalm er te koop zijn en des te meer triestig om vast te stellen dat in meer dan 3/4 van het aanbod suiker zit.

Maar dat is nog niet alles. De grootste ‘shock’ kwam toen ik ontdekte dat de zalm tegenwoordig chemisch (vloeibaar) gerookt wordt. Can you believe it? Concreet wil dit zeggen dat de zalm ingesmeerd wordt met een chemische stof die naar rook smaakt! Hallo! Van een natuurlijk rookproces geen sprake! Op droog gerookte zalm – zoals het hoort! – vind je de vermelding: ‘gerookt op traditionele wijze’. Check de verpakking. Ik vond tijdens mijn mini marktonderzoek welgeteld 2 – twee – verpakkingen met deze vermelding.

Voor de volledigheid… Dit verhaal kan je toepassen op zowat alle gekweekte en gerookte vissen. Als je met de nakende eindejaarsfeesten creatief wil zijn met al dan niet gerookte zalm of een andere vis, dan kan je volgende tips in het achterhoofd houden als je niet teveel rommel naar binnen wil werken:

  • Kies voor ‘vissen met goede papieren’. Het is te zeggen op de verpakking van in het wild gevangen vis vind je het MSC-keurmerk.
  • Verwen jezelf en je gasten. Kies letterlijk het neusje van de zalm en dat is wilde zalm uit Alaska. Hij groeide op en zwom lustig rond in één van de properste wateren van onze planeet. Je kan hem bij ons diepgevroren vinden in de betere supermarkt. Hij is ook te verkrijgen in traditioneel gerookte variant. De goeie dus :)
  • Maak van zalm opnieuw een feestelijk gerecht. Dat schept ruimte om voor de beste kwaliteit te kiezen én dubbel te genieten :)

Alvast prettige feesten!

Wil je meewerken aan betere leefomstandigheden van kweekvissen? Deel dan dit bericht. Slechts als mensen zich hier meer en meer bewust van worden, kan er verandering komen. Zo bouw je mee aan een leefbaardere wereld. De kweekvissen zijn je dankbaar.

Wil je op de hoogte blijven van meer inspirerend nieuws om van binnenuit gezond te worden én te blijven? Dan is het gratis E-zine ‘Lekker in topvorm’ voor jou! Je kan het hier aanvragen.