Wie een alternatief zoekt voor die duivelse – maar oh zo verleidelijke – zak chips of borrelnootjes vol foute vetten, smaakversterkers en veel te veel zout, die heeft gevonden. :) Want met deze pittige pompoenpitten snack verwen je niet alleen je smaakpapillen maar zowaar je hele lichaam.

In pompoenpitten zitten crimineel veel voedingsstoffen, vezels, goede vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Mangaan, ijzer, fosfor, zink, koper, vitamine E… ‘You name it, pompoenpit has it’ in royale hoeveelheden. Ja, ze halen het met ’twee vingers in de neus’ – dat is ‘op hun sloffen’ voor de Nederlandse lezers – van hun collega’s pitten.

Een handjevol voorziet je ook in een serieuze dosis magnesium dat bekend staat als hét anti-stress mineraal. Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren en bloedvaten. Plus het regelt je hartritme en bloeddruk. Ideaal tussendoortje met andere woorden bij stresserende toestanden op het werk.

Je wordt er ook vrolijk van :) Daar zorgt het aminozuur tryptofaan voor dat in behoorlijke concentraties in de pompoenpit zit. Tryptofaan is de voorloper van het gelukshormoon serotonine. Weg met die donkere wolk :)  En omdat serotonine ’s avonds onder invloed van de duisternis omgezet wordt in melatonine bevordert een avondlijk pompoenpittensnackje een zalige nachtrust. Gaaf, hé?

Daarnaast staan pompoenpitten van oudsher bekend als goed voor het prostaat en versterkend op het spierstelsel van de blaas en de sluitspier. Haha, voor in ’t geval je in je broek dreigt te doen van de ‘slappe lach’ door al die tryptofaan ;)

Tot slot nog een super voordeel van dit tussendoortje: het is in een wip klaar. Ahum.

Zeg nu ’s eerlijk: ‘Welke zak chips kan hiermee concurreren?’

Pittige pompoenpitten snack

 • 100 g pompoenpitten
 • 1 à 2 tl shoyu of tamari (OF)
 • 1/2 tl Keltisch zeezout
 • 2 el (gefilterd) water
 1. Doe de pompoenpitten in een koekenpan.
 2. Rooster ze droog en onder voortdurend roeren met een houten lepel op een zacht vuurtje gedurende een minuutje of 5.
 3. Besprenkel – onder voortdurend roeren – de geroosterde pitten met de shoyu of tamari totdat de vloeistof verdampt is.
  Begin met 1 theelepel en proef. Effe blazen wil je je lippen intact houden ;)
  Mag het pittiger, doe er dan een 2de theelepel onder.
 4. Haal van het vuur.
  Klaar!
 5. Heb je geen shoyu of tamari voor handen dan kan je 1/2 tl Keltisch zeezout opgelost in 2 el water gebruiken.

Graaien mag op voorwaarde dat je per hap minstens 50 keer kauwt ;)

Natuurlijk kan je eindeloos variëren met de smaak door bv. op het eind je favoriete kruid of specerij toe te voegen.

Over de voor- en nadelen van soja lees je hier meer.

Oh ja, in het geval dat je uitgerust bent met een gevoelige spijsvertering of wanneer je extra zacht wil zijn voor je lichaam dan week je best de pompoenpitten gedurende 1 nacht. Zoals alle noten, zaden en pitten bevatten ook pompoenpitten antinutriënten zoals fytinezuur die negatief met de spijsvertering en stofwisseling interfereren. Door ze te weken, verwijder je deze stofjes. Vervolgens laat je ze drogen op een handdoek op een droge warme plek alvorens ze om te toveren in dit pittig snackje.

En… kan dit pompoenpittensnackje je bekoren? Voel je het weldadig effect ervan? Laat het hieronder weten.