Wat is zelfzorg?

Ongetwijfeld hebben de gebeurtenissen van afgelopen tijd een impact op je leven. Het is daarom nu meer dan ooit belangrijk om aan zelfzorg te doen. Me time! Het klinkt zo simpel zorgen voor jezelf en toch…

Het is meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik merk zelf op dat ik vaak meer voor een ander aan het zorgen ben dan voor mezelf. Herkenbaar? ‘Hoe komt dat toch?’

Je kan pas goed voor jezelf zorgen als je een goede kijk op én voeling hebt met je behoeftes. Daar loopt het vaak fout. Hier toch als ik eerlijk ben :) Of je zit vast in deze cirkel: ‘Je weet ‘het’ wel, maar je ‘moet’ zoveel…’

Je behoeftes ontdekken

Weten wat nou precies je behoeftes zijn is ‘key’ in goed voor jezelf zorgen. Het gaat daarbij niet enkel over fysieke behoeftes zoals de behoefte aan lekker eten, een gezellig huis, een gezond lichaam, zuivere lucht, voldoende slaap en zo meer.

Wat we vaak over het hoofd zien zijn onze emotionele behoeftes zoals de behoefte aan waardering, erkenning, je geliefd voelen en gezien te worden bijvoorbeeld. Stilstaan bij wat je allemaal bereikt hebt of wat je allemaal afgewerkt hebt op het eind van de dag en jezelf daarvoor feliciteren is een gezonde vorm van zelfzorg.

Ook mentale behoeftes worden heel vaak verwaarloosd. Zo kunnen sociale media of ‘het’ nieuws je mentale welzijn behoorlijk taxeren. Op tijd en stond afstand nemen van sociale media en ‘het’ nieuws komt je mentaal geluk beslist ten goede.

And last but not least zijn er nog je spirituele behoeftes zoals de zin van je leven kennen en een goede relatie met Jezelf of je innerlijke kind onderhouden. Dit soort zaken. Zo is dankbaar zijn voor wat is en wat je hebt een bijzonder krachtige spirituele oefening.

Gebrek aan zelfzorg mee de oorzaak van ziekte?

Een behoefte die vaak genegeerd wordt is die van fysieke én mentale rust en ontspanning. En als het de spuigaten uitloopt qua verwaarlozing dezer behoefte ;) dan springt het Leven bij en krijg je bv. griep. Natuurlijk komt ‘het’ meestal ongelegen, maar ‘het’ dwingt je rust en ontspanning te nemen.

Er zijn uiteraard leukere alternatieven. Maar kijken naar ziekte en ongemak als een signaal van het Leven dat één of verschillende fundamentele behoeftes van je zwaar verwaarloosd zijn en op zoek gaan naar manieren om die behoeftes toch te vervullen, dat opent heel veel perspectieven.

Dàt is ook zelfzorg.

Want één ding is zeker en dat is de wetenschap dat ik, jij, wij in eerste instantie ZELF verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. En zelfzorg speelt daarin een prominente rol.

Waar denk jij aan als je het woord ‘zelfzorg’ hoort? Inspireer ons en de lezer van deze blog. Deel jouw favoriete zelfzorgmoment in een reactie onder dit artikel.

Mocht je na het lezen van dit artikel behoefte hebben om een beter beeld te krijgen van wat precies jouw basisbehoeftes zijn op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak en hoe je ze kan vervullen, vraag dan HIER een strategiesessie.