Ooit al gehoord van kurkuma thee? Nee? Ik ook niet :) Tot het langs kwam op de facebookpagina van Dr. Axe, een Amerikaans natuurarts gepassioneerd om de gezondheid van mensen te herstellen met helende voeding. Ik leerde (tussen haakjes) dr. Axe kennen tijdens ‘The Healthy Gut Summit’ begin dit jaar en ben sindsdien ‘fan’.

Enfin, bon, soit, kurkuma thee blijkt een hele populaire drank in Azië te zijn waar het ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd wordt. Uiteraard heb ik dit theetje meteen getest én mmmmjamie jam! Alleen van de kleur al word je vrolijk! Deze romige, kruidige en licht zoete drank is een echte aanrader!

Al was het maar omdat kurkuma of geelwortel heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven krijgt omwille van het stofje curcumine. Het is beroemd vanwege zijn krachtige ontstekingsremmende kwaliteit. Zeker de moeite waard voor wie met chronische ontstekingen verveeld zit.

Kurkuma geeft ‘en passant’ ook een flinke boost aan je immuunsysteem, helpt bij de vertering van vetten en ondersteunt de ontgiftende werking van de lever. Ideaal drankje dus voor deze herfstige tijden die van oudsher bekend staan als ‘lastige levertijden’. En omdat curcumine in het algemeen de spijsvertering bevordert, werkt het ook erg goed bij winderigheid. Als dat geen goed nieuws is :)

Kortom in vele opzichten is het een zalig verwenkopje. Lekker gezellig voor het slapen gaan – nu de dagen echt aan het korten zijn, de temperatuur gestaag daalt en je het lekker warm wil hebben. Of voor een heerlijke, verwarmende start van de werk- of schooldag want kurkuma houdt – als extra troef – je geheugen scherp.

Wat vind jij van dit exotische ‘feel good’ drankje? Ik lees heel graag je mening hieronder.

Kurkuma thee

 • 1/2 theekop kokosmelk
 • 11/2 theekop water
 • 1/2 tl kurkuma (poeder of vers)
 • 1/2 tl kardemom
 • 1/2 el rauwe honing (of naar smaak)
 • 1/2 à 1 tl ghee
 • mespuntje zwarte (staart)peper
 1. Verwarm gedurende 2 minuutjes op een zacht vuurtje de kokosmelk en het water in een pannetje.
 2. Voeg kurkuma, kardemom, peper en de ghee toe en roer het op het gemak los.
 3. Laat nog 2 minuutjes verder opwarmen tot de drank lekker warm is, maar zeker niet kokend.
 4. Los de honing op in het drankje en genieten :)

Nog enkele weetjes:

 • De zwarte peper en het vet verhogen de opneembaarheid van curcumine aanzienlijk!
 • Ben je gevoelig voor vet? Gebruik dan amandelmelk, halveer de dosis ghee en draai een paar keer extra aan je pepermolen :)
 • De rauwe honing kan je vervangen door 1/4 tl groen steviapoeder .

Kan deze kurkuma thee je bekoren? Alvast bedankt om je ervaring hieronder te delen.