gif spuiten groenteOp zich is het straf dat we in een tijd leven waar je niet echt onbezorgd boodschappen kan doen want er wordt wat ‘afgesjoemeld’ met ‘ons eten’, ook met verse groente en fruit! Voornaamste drijfveren zijn naast winstbejag – of course – de houdbaarheid, het uitzicht, de vorm, kleur en Joost mag weten wat nog meer.

Het ‘probleem’ is ook dat we de rommel niet kunnen zien, meestal ook niet (meer) kunnen ruiken of proeven. Stel dat de pesticiden op bijvoorbeeld de paprika’s tevoorschijn zouden komen als paarse bolletjes. Zou je ze dan nog in je mond stoppen? Of dat de fungiciden op je appel een uitgesproken klef chemisch smaakje zouden hebben. Zou je je tanden er dan nog inzetten?

Nu is ons lichaam gelukkig uitgerust met een ontgiftingssysteem. Wat is dan het probleem? Er zijn nogal wat reden te vinden, maar laat ik het hier houden op de hoeveelheid toxiciteit die ons lichaam te verwerken krijgt in verhouding tot zijn of haar ontgiftende capaciteit zelf. Er zijn limieten! Dit varieert nog al eens van mens tot mens. Gevoelige zieltjes zitten vlugger aan hun grens.

Het goede nieuws is dat ons lichaam laat weten wanneer het teveel wordt. Het wordt ziek. Ja, dat is goed nieuws! ‘Ben je gek?’ denk je misschien ;) Euh nee, als je er op deze manier naar kan kijken, voel je je niet langer een slachtoffer. Het opent erg veel perspectieven. Bijvoorbeeld hoe je toxiciteit voor een deel al kan vermijden om te beginnen :)

Je eigen moestuin er op na houden, kan een oplossing zijn, maar laten we realistisch blijven. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Een haalbaarder alternatief is kiezen om biologisch geteelde groente en fruit te gaan kopen. Maar in de praktijk kan dat nogal ’s anders uitdraaien, stel ik vast. Er zijn verschillende redenen. De meest gehoorde is dat het een flinke hap uit het budget betekent of dat bio niet steeds voor handen is.

Wil je toch bewustere keuzes maken? Dan komen de ‘dirty dozen’ en de ‘clean fifteen’ to the rescue! Dat zijn 2 handige lijsten: ééntje met 12 fruit- en groentesoorten die doorgaans rijkelijk met pesticiden behandeld worden en de andere met 15 groente en fruit die doorsnee met minder pesticiden geteeld en bewaard worden.

groente en fruitmarktMisschien een idee om de ‘dirty dozen’ eerder biologisch te kopen? Hier zijn ze:

 1. Appels
 2. Selderij
 3. Paprika’s
 4. Perziken
 5. Aardbeien
 6. Nectarines
 7. Druiven
 8. Spinazie
 9. Sla
 10. Komkommers
 11. Bosbessen
 12. Aardappelen

fruit en groenteMeet the clean fifteen :)

 1. Uien
 2. Suikermais
 3. Ananas
 4. Avocado
 5. Kolen
 6. Doperwtjes
 7. Asperge
 8. Mango
 9. Aubergine
 10. Kiwi
 11. Cantaloupe meloen
 12. Zoete aardappel
 13. Grapefruit – pompelmoes
 14. Watermeloen
 15. Bloemkool

Wat doe jij om deze vorm van vervuiling te vermijden? Heb je nog een ander idee, tip of ervaring dan zou ik het fijn vinden ze hieronder te lezen. Bedankt!