Enkele weken geleden kreeg ik er plots weer zin in… in een boterhammetje met préparé :) Als ik wat dieper ging voelen, tja, dan kon ik niet ontkennen dat ik in een nostalgische bui zat. Herinneringen aan ‘de goeie ouwen tijd’… Pistoletjes met préparé doen me aan mijn studententijd denken.

Sinds het overlijden van mijn vader zijn we volop bezig met het opruimen van zijn huis. Ik word willens nillens uitgenodigd een tijdperk af te sluiten en los te laten en dat brengt een heleboel herinneringen en gevoelens met zich mee. Die gevoelens toelaten en voelen is best een uitdaging. Boterhammetjes met préparé to the rescue :) Voor als het me even te veel wordt en ik het niet meer wil of kan voelen. Being human ;)

Het verschil met vroeger? Ik beleef mijn vreetbuien bewuster en kies voor ‘minder schadelijke’ – enfin ja, gewoon gezondere – varianten zoals het brood waarvan ik het recept zo dadelijk met je ga delen. Voordelen? Na 2 à 3 sneetjes ben ik ‘stuffed’ en hoef ik me toch niet schuldig te voelen want het brood zit propvol vezels, goeie vetten, vitaminen en mineralen. Die vezels zorgen trouwens voor een vlotte stoelgang. Leuk meegenomen voor wie met constipatie worstelt. Maar dit geheel ter zijde ;)

Het recept van dit brood heb ik niet zelf bedacht. Ik heb het van Trudy Scott van de Antianxietyfoodsolution. Ik volg Trudy al geruime tijd. Ze is echt een top madam – so to speak – en gespecialiseerd in voeding bij angsten en paniek. Trudy had het recept uit het boek van Tim Noake ‘The Real Meal Revolution’  en had er een notenvrije versie van gemaakt. Zelf heb ik het recept ietsiepietsie verfijnd door er zwarte komijn aan toe te voegen. Dat geeft het brood een lekker nootmuskaatachtig aroma en extra geneeskracht mee. Fascinerend toch, hoe die recepten ‘reizen’ en onderweg veranderen :)

Trouwens zwarte komijn of nigella heeft niets te maken met ‘gewone’ komijn en wordt al sinds de oudheid gebruikt als geneesmiddel. Het werd gevonden in de graven van farao’s en edelen wat erop wijst dat men in het oude Egypte zeer veel waarde hechtte aan dit kruid. Ook in de islamitische keuken is zwart komijnzaad alles behalve een onbekende. Volgens de overlevering zou de profeet gezegd hebben: ‘Gebruik zwarte komijn – in het Arabisch: habba as-sawda – het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood’. Om deze reden vind je het m.a.w. gemakkelijk in de Marokkaanse of Turkse buurtwinkel of supermarkt. Avicenna – een bekend middeleeuwse islamitisch medicus – beschrijft deze plant trouwens als energieleverancier en geschikt tegen vermoeidheid en depressiviteit! Meer recent erkent de FDA – The Food and Drug Administration – de geneeskracht van zwarte komijn bij diabetes, psoriasis, astma, virale infecties, het immuunsysteem en kankercellen.

Een uitstekend idee dus om dit pittige zaadje in dit fantastische broodrecept te verwerken. Het brood kan je gemakkelijk in hele dunne plakjes snijden en het doet me qua structuur denken aan roggebrood, maar dan veel zachter. Je kan de sneetjes perfect invriezen zodat je op een onverwacht moment jezelf toch heerlijk kan voeden.

Aan de slag! Tussen haakjes… Naar broodnormen is het relatief snel gebakken ;)

Het lekkerste brood ooit

 • 1 1/2 cup kokosmeel
 • 1/2 cup gemalen lijnzaad
 • 2 el psyllium of vlozaad
 • 2 tl bakpoeder of bicarbonaat
 • 1/2 tl Himalaya zout of Keltisch zeezout
 • 6 eieren
 • 1 cup Griekse yoghurt of zelfgemaakte melkkefir
 1. Verwarm de oven voor op 175° C
 2. Roer alle droge ingrediënten onder elkaar
 3. Meng alle natte ingrediënten goed onder elkaar
 4. Doe de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer onder elkaar.
  Je krijgt een vrij droge deegachtige massa’s.
 5. Stort de deeg in een broodvorm dat met een bakpapier bekleed is en geef de deegmassa de vorm van een brood. Haha, ja, een beetje een vreemde instructie, maar het brood rijst niet zoals een traditioneel brood.
  Je kan het indien gewenst nog wat ‘versieren’ met zaadjes en pitjes.
 6. Bak het gedurende 40 à 50 minuten in de oven goudbruin.
  Check na 40 minuten met een priem of het brood al doorbakken is.
 7. Neem het brood uit de broodvorm en laat het op een rooster afkoelen.
  Super lekker met je favoriete beleg.
  Préparé?
  ;)

Ik ben erg benieuwd wat jij van dit brood vindt! Hier gaat het steeds weer vlotjes binnen :)

Wat is jouw favoriete beleg by the way? Ik lees het graag hieronder.