Lijkt het je wat? In bad met Epsom? En wie mag dat dan wel zijn? En het is voor minstens 20 minuten! Ik wil niet weten welke wilde fantasieën op dit moment aan je brein ontspruiten ;)

Nee, alle gekheid op een stokje, Epsom is een stadje in Surrey, Engeland dat zijn naam ontleent aan minerale zouten die daar ontgonnen worden. Epsomzout dus, ook gekend als bitterzout, magnesiumsulfaat of Engels zout.

Het is een mineraalzout met een unieke samenstelling van magnesium en sulfaat. Beide spelen een voorname rol in een groot aantal lichaamsfuncties zoals bv. de energieproductie op cellulair niveau of de aanmaak van enzymes

Sulfaat of zwavel bevordert verder de vetstofwisseling, verbetert de doorbloeding en helpt bij huidaandoeningen. Magnesium is hét ontspanningsmineraal bij uitstek. Het heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel en is daardoor ook een uitstekend middel bij spierpijnen.  Het speelt ook een belangrijke rol in de opbouw van botten. Botten associëren we meestal met calcium. Nochtans is het juist vaak magnesium dat we missen!

Bijzonder interessant ‘weetje’ is dat magnesium zich bindt met serotonine alvorens het in de hersenen gebruikt kan worden. Een (chronisch) tekort kan dus mee de oorzaak zijn van depressie en wordt ook in verband gebracht met ADHD. Tekorten zijn de dag van vandaag ‘dankzij’ onze ‘stressy way of living’ schering en inslag. Helaas. Van magnesium heb je bijna nooit teveel.

Epsomzout wordt erg gemakkelijk door de huid opgenomen wanneer het in water opgelost wordt en dat maakt het bijzonder aantrekkelijk als badzout.  Het is meteen ook een ideale manier om je magnesiumpeil moeiteloos op te krikken. In bad met Epsom. Het klonk veelbelovend en dat is het ook :) Dit heb je nodig:

  • een bad gevuld met lekker warm, maar niet te heet, water
  • 1 à 2 handvol Epsomzout
  • 10 druppels etherische olie van lavendel
  • 1/2 cup baking soda of natriumbicarbonaat

Los het Epsomzout en de baking soda op in het warme water en voeg de etherische olie van lavendel toe. Dompel je vervolgens voor zo’n 20 minuutjes lekker onder en geniet. Misschien is het een leuk idee om je favoriete ontspannende muziek terwijl te beluisteren. Ondertussen ontdoet het zalige combo je lichaam moeiteloos van opgestapelde gifstoffen, vermindert het je stress gerelateerde hormonen en brengt het je PH weer in balans. Zaaaaaalig toch :)

Trakteer jezelf na het bad op een lauwwarm glas water of 2 of een kruidentheetje. Wanneer je dit bad neemt vlak voor je gaat slapen, zijn zoete dromen verzekerd!

Nog enkele praktische weetjes:

  • Voor wie geen ‘cups’ heeft: 1/2 cup komt ongeveer overeen met een handvol.
  • Epsomzout kan je kopen bij de apotheek, de natuurwinkel, drogisterij of online.
  • Als je wondjes op je lichaam hebt, kan je beter wachten tot ze genezen zijn om een Epsombad te nemen. Epsomzout is een zout en zout op een wonde… Right, niet leuk :(
  • Heb je geen bad? Neem dan een voetbadje met enkele druppels e.o. van lavendel en 1 à 2 soeplepels bitterzout en natriumbicarbonaat.

‘Waar vind ik Epsomzout of magnesiumvlokken?’ vraag je je misschien wel af. HIER kan je magnesiumvlokken & co bestellen.

Ik ben erg benieuwd hoe je ‘date’ met Epsom verlopen is :) Ik lees je ervaring graag hieronder.

Vond je dit een interessant artikel en smaakt het naar meer? Dan is het gratis E-zine ‘Lekker in topvorm’ voor jou! Meld je hier aan en ontvang regelmatig ‘Lekker in topvorm’ in je mailbox.