Toen het mij duidelijk werd dat ‘gewone’ deo’s kleine – of zeg maar gerust grote – gifbommetjes zijn en ik dagelijks via de delicate huid onder mijn oksels een toevoer van schadelijke stoffen naar binnen kreeg, nam ik het besluit die gewone deo’s niet meer te gebruiken.

tJa, je staat er misschien niet bij stil, maar wat we op onze huid smeren, wordt door onze huid opgenomen. Op deze manier komen er ook allerlei stoffen in ons lichaam terecht die door ons lichaam verwerkt ‘moeten’ worden. Ook hier weer: ken jezelf. Heb je een gevoelige lever? Wees dan alert en beperk de lading toxische stoffen zoveel als je kan.

Want… Als je de kwaliteit van cosmetische producten in casu deodorants ’s kritisch onder de loupe neemt, schrik je je een hoedje! Het is echt hallucinant! Naar vele van deze minder koshere ingrediënten die je in de ingrediëntenlijst terugvindt, wordt trouwens vaak verwezen als kankerverwekkend. Wetenschappelijk bewezen of niet. Ik ga er niet op zitten wachten. Daarvoor koester ik mijn gezondheid te veel.

Maar wat is het alternatief? Hoe hou je die okselvijvers en dat penetrante ‘stress zweet’ onder controle? 

Ik testte zowat alle ‘natuurlijke of biologische’ deo’s uit, maar vond helaas geen enkele die me een dag lang fris hield, laat staan tegen dat beruchte ‘stress zweet’ bestand was. Op een bepaald moment had ik het gehad en deed ik het een tijdje zonder deo. Niet ideaal :(

Zo was het ook op mijn trouwdag niet ideaal… Een geklungel van jewelste met alternatieve deo en die vervelende angst dat ik onfris zou ruiken terwijl ik zowat een hele dag mensen mocht kussen :) Ik vind het nog steeds zo jammer dat ik toen nog geen weet had van een super simpele en mega eenvoudige DIY deodorant want die ontdekte ik nog niet zo heel lang geleden.

Deze DIY deo maakt moeiteloos komaf met stress zweet en houdt me een hele dag én nacht fris. Te gek eigenlijk en je hebt niet meer dan 2 ingrediënten nodig en hoogstwaarschijnlijk staan ze nog in je keukenkasten ook! Alsof dat nog niet genoeg is, is het nog ’s de goedkoopste en natuurlijkste deo die er is! Ik ben super fan en gebruik nooit meer iets anders.

Ja, er bestaan ingewikkelder formules voor DIY deo’s die wellicht ook erg goed zijn, maar ik hou het bij dit eenvoudige recept:

2 eetlepels extra vierge kokosolie

2 eetlepels natriumbicarbonaat – ook bekend als zuiveringszout of baking soda

6 à 10 druppel etherische olie naar keuze, maar dit is optioneel :)

een glazen potje

Hoe ga je te werk? Meng de kokosolie en het natriumcarbonaat met behulp van een vork goed onder elkaar. Voeg de etherisch olie toe. Roer die er nog even onder. Doe het mengsel in een glazen potje. Klaar. Meer is het niet. Echt. Smeer na het douchen een ‘likje’ onder je oksels. In tegenstelling tot wat je misschien vreest, is deze deo helemaal niet vettig en dringt snel in je huid. Hij maakt ook geen vlekken op je kledij.

Er is echter 1 groot nadeel aan deze DIY deo :( Hij smelt bij temperaturen hoger dan 23° C. Nou ja, veel last heb je er hier in onze contreien niet van. Met wat geluk hooguit enkele dagen op een jaar ;) Je kan hem dan het best tijdens deze dagen in de koelkast bewaren.

Laat me weten of jij net als ik even enthousiast bent over deze DIY deodorant. Ik lees het graag in een reactie hieronder. Misschien heb jij nog een ander keigoed DIY deo recept? Ook daar ben ik nieuwsgierig naar.