Ontbijten… Het is voor heel wat mensen ‘a pain in the ass’. Zeker als je het gezonder wil doen. Ik weet het. Het is niet bepaald een smakelijke uitdrukking zo vroeg op de dag én in combinatie met eten. Maar hé, dat lichaamsdeel heeft evenveel onbevooroordeeld recht van zijn als pakweg je onschuldige pink. Maar ik wijk af. Terug naar het ontbijt of de belangrijkste maaltijd van de dag!

Onder het motto: ‘Eet ’s morgens als een koning(in)’ zit je met deze courgette omelet goed. Wat zeg ik, supergoed. Je maakt hem niet alleen in ‘no time’ klaar, hij zit – dankzij de eitjes – barstensvol belangrijke voedingsstoffen zoals alle 9 essentiële aminozuren, een behoorlijke hoeveelheid choline en belangrijke mineralen zoals ijzer, selenium en fosfor. Choline is nota bene een stofje dat nodig is voor onder andere een goede werking van de hersenen. Leuk meegenomen voor wie naar school of werk vertrekt.

Met deze omelet doe je ook je ogen een cadeau. En wat voor één! Eitjes in het bijzonder zijn erg rijk aan 2 unieke anti-oxidanten: luteïne en zeaxanthine. Deze stofjes beschermen je ogen tegen macula degeneratie, cataract en andere oogziekten. Bovendien bevoorraad je via de eitjes je ogen met gemakkelijk opneembare varianten van de vitamines A en D. Wist je trouwens dat je ogen één van de eerste weefsels zijn die schade ondervinden bij een vitamine A tekort? Nachtblindheid is daar een ‘mooi’ voorbeeld van.

Inderdaad, je kan gerust stellen dat ei een superfood van bij ons is. Ik besteed er beslist nog een artikel aan. Let wel op de kwaliteit van de eieren! Kies resoluut voor biologische eieren of nog beter: zoek iemand in je buurt met kippen. Er gaat niets boven een ei van een goed gesoigneerde kip :)

Nog een woordeken van lof voor de courgette :) Ze zorgt in dit recept voor de gemakkelijk verteerbare vezels zodat zelfs een gehavende darmflora geen moeite heeft om er het beste voor je lichaam uit te halen. En ondertussen helpen de courgettevezels je ‘friendly bacteria’ gezond en sterk worden! Courgette voegt daarenboven een flinke dosis mineralen zoals kalium, calcium en magnesium toe aan dit ontbijtje. And what’s more ze voorziet je ook van menige B vitamines, B9 in het bijzonder. B9 of foliumzuur vermindert de kans op hart- en vaatziektes en versterkt – zoals alle B vitamines – je zenuwen. Een extra troef in deze ‘stressy’ tijden.

Het lente uitje maakt het geheel af en zorgt voor een pittige ‘bite’. Ui staat al jaar en dag bekend als een natuurlijk antibioticum en dat wordt nu ook wetenschappelijk bevestigd.  Zo hebben rauwe uitjes het vermogen om bacteriën in de mond te bestrijden en werken excellent preventief tegen tandbederf. Ja, cool, hé. Zomaar terwijl je eet!

Heb je problemen om rauwe ui te verteren? Dat betekent dat je spijsvertering voor verbetering vatbaar is :) Geef een seintje als je er iets aan wil doen. Geniet ondertussen van een uitjesvrije courgette omelet of vervang de lente uitjes door wat gesnipperde peterselie.

Heb ik je kunnen ‘verleiden’ om je dag eens te starten met deze courgette omelet? Ik lees het graag hieronder.

Courgette omelet

  • 3 eitjes (van biologische kwaliteit!)
  • 1/2 courgette
  • 1 lente uitje
  • klontje ghee, boter of kokosolie
  • snufje Himalaya zout
  1. Smelt de boter, ghee of kokosolie in een koekenpan op een zacht vuurtje.
  2. Snij de courgette in dunne schijfjes en fruit ze glazig in de vetstof.
  3. Giet de losgeklopte eitjes over de courgette en laat de eierkoek langzaam garen.
  4. Snipper ondertussen het lente uitje fijn.
  5. Bestrooi de omelet met het fijngesnipperde lente uitje en een snufje Himalayazout.

Lekker met een kommetje heerlijke bottenbouillon van kip erbij.

Tip voor wie des morgens een extra vitamine B bommetje kan gebruiken: bestrooi de omelet met een gulle eetlepel edelgistvlokken. Krijgt ie meteen ook een ‘cheesy touch’.