O-oooooo, hier ben ik weer met een ‘nieuw’ pannenkoekenrecept :) tJa, ik heb iets met pannenkoeken. Misschien is het wel de associatie met gezelligheid, warmte en geborgenheid die me steeds weer voor pannenkoeken doet zwikken? En het kan ook zonder gluten en snelle suikers! Er is zelfs veel meer mogelijk dan dat je misschien vermoedt!

Onlangs liep ik in een supermarkt en viel mijn oog op boekweitpannenkoeken. Geheel toevalligerwijs uiteraard ;) Zoals je ondertussen al van me weet, komt geen enkel nieuw product mijn kar in als ik het niet eerst aan een grondige studie onderworpen heb ;) Vooral van de ingrediëntenlijst! Een goeie reflex als je het mij vraagt.

Ik had er geen goed oog in, maar was absoluut aangenaam verrast toen ik slecht 3 ingrediënten ontdekte op de verpakking: water, boekweitmeel en zeezout. Ik keek nog eens. Ik kon mijn ogen eigenlijk niet echt geloven. Er zat geen suiker in verwerkt!!! Hoera! Kijk, op zo’n moment ervaar ik intens geluk. Ja, het zit hem echt in kleine dingen.

Ze waren heerlijk, de ‘galettes bretonnes’ zoals deze boekweitpannenkoeken ook bekend staan. Vooral ook super handig als ‘wrap’ voor een snelle lunch. Dat is echt het leuke van deze pannenkoek. Hij is zowel zoet als hartig een lekkernij. Haal er steeds genoeg van in huis :)

Je kan hem natuurlijk ook zelf bakken. Super simpel en super snel, zelfs eenvoudiger en lichter verteerbaar dan de ‘gewone pannenkoek’. Sinds ik die ‘galettes bretonnes’ in de supermarkt ontdekte, smullen we hier regelmatig een pannenkoekje als ontbijt, lunch of als afsluiter ’s avonds.  Heerlijk met boter of notenpasta en wat honing of met bosbessenconfituur (zonder toegevoegde suikers of course) of  met (veld)sla, kiemen, stukjes appel en wat rauwe geitenkaas.

Komt het water je ook al in de mond? Vlug aan de slag dan! Tenzij je toevallig in de supermarkt loopt ;)

Wil je suikervrijer door het leven, maar kan je best wat aanmoediging, inspiratie en structuur gebruiken? Doe mee met de online cursus ‘Bye bye sugar, hello freedom’ en ontdek 7 krachtige strategieën om zelfs met gemak te suikerminderen. HIER vind je er meer info over.

Boekweitpannenkoeken

 • 165 g boekweitmeel
 • 400 ml water
 • goeie snuf Himalaya zout of Keltisch zeezout
 • 1 ei
 • ghee, boter of kokosolie
 1. Doe het meel en het zout in een kom en meng.
 2. Giet er dan beetje bij beetje al roerend het water onder.
  Blijf goed roeren met een garde of vork tot er een zeer glad deeg ontstaat.
 3. Voeg het ei toe en klop het onder de deeg.
 4. Smelt een klontje ghee, boter of kokosolie in een koekenpan.
  Laat de koekenpan goed heet worden.
 5. Giet een pollepel van het pannenkoekendeeg in de pan.
 6. Bak de pannenkoek aan beide zijden goudbruin.
 7. Smullen maar!

Wat is jouw favoriete suikervrijer beleg op je pannenkoek? Reuze benieuwd. Bedankt om te delen hieronder.