Toegegeven het lijkt in geen verste verte op het ‘echte spul’ als je het aan een ‘sugar junk’ zou vragen ;) maar toch kreeg ik zelfs van hen enthousiaste reacties over deze chocomousse versie! Voor wie beslist heeft af te kicken of voor wie ‘stiekem’ meer groente naar binnen wil smokkelen, is deze avocado chocomousse een verrassend lekker nagerechtje of tussendoortje waar je zonder schuldgevoel van kan genieten. Straffer nog, het zal je zelfs slanker maken! ‘WTF?!’ denk je misschien – misschien ook niet ;) – ‘Vermageren van een ‘chocomousse’? Leg me dat eens uit.’ Euh, graag!

Dat komt omdat avocado echt supervet is. Dat is redelijk letterlijk te nemen. Grofweg 1/5 van je avocado is vet en amper 3 honderdsten zijn koolhydraten. Daarnaast barst de avocado van de vitamientjes en mineralen én voorziet hij je van een meer dan royale portie vezels. Verslik je niet want het vet in avocado is van de gezondste soort én van gezond vet word je niet dik, van teveel (snelle) koolhydraten helaas wel! Dat vet en de vezels zorgen ervoor dat de avocado erg traag door je lichaam wordt opgenomen en dat is heel goed nieuws voor o.a. je bloedsuikerspiegel!

Kijk, hoe stabieler je je bloedsuikerspiegel kan houden, hoe minder stress je lichaam – en bijgevolg jijzelf – ervaart. Het is volkomen normaal dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag wat schommelt. Net voor je eet, zal ie wat lager zijn dan pakweg een uur of 2 na je maaltijd. Hoe hard hij gaat pieken na een maaltijd, hangt af van wat je eet en de snelheid waarmee de glucose uit je voeding in je bloed terecht komt. Je lichaam haalt immers bloedsuiker of glucose uit het voedsel dat je eet. Die suiker geeft energie aan je cellen en is dus van belang om je actief en energiek te houden.

Nu wordt het ene voedsel al wat sneller omgezet dan het andere. En je raadt het al… Suikers, zetmelen en koolhydraten uit granen horen bij de snellere. Goede vetten en eiwitten zijn van de ‘langzaamaan-actie’ :) evenals de koolhydraten uit onbewerkte groente en fruit. Inderdaad, de samenstelling, bereiding en de kwaliteit van je maaltijd heeft een grote impact op je bloedsuikerspiegel! Ja, je staat er misschien niet bij stil, maar ‘you ‘ve got the power’ om lief voor je lichaam te zijn. Fantastisch toch?!

Wanneer de glucose in je bloed plots de pan uit swingt, schrikt je lichaam zich als het ware een hoedje en schiet je pancreas sito presto in actie door insuline vrij te geven. De insuline vertelt je lichaamscellen om snel suiker uit het bloed op te nemen, ook wanneer je cellen er eigenlijk op dat ogenblik geen behoefte aan hebben! Maar je cellen luisteren braafjes en slaan de glucose op als vet. tJa… niet leuk, hé. Tot overmaat van ramp heeft insuline een remmende werking op je vet verterende hormonen. Uiteraard geen goed nieuws voor je vethuishouding :(

Het vet en de vezels werken ook nog op een ’tweede slankfront’ want ze zorgen ervoor dat je niet alleen sneller een verzadigd gevoel aan je maaltijd overhoudt – dus dat je je minder gaat vullen – maar dat je ook langer na je maaltijd een voldaan gevoel ervaart waardoor de verleiding veeeeeel kleiner wordt om tussendoor te gaan knabbelen :) Goh, en dat allemaal terwijl je geniet van dit lekkere toetje. Nee, je droomt niet ;)

Zullen we er maar meteen aan beginnen? Laat me hieronder zeker weten wat je er van vindt! En ja, delen mag :)

Avocado chocomousse

 • 1 rijpe avocado
 • 3 à 4 el kokosmelk
 • 2 à 3 el rauwe cacaopoeder
 • 1 tl macapoeder (optioneel)
 • 1/2 à 1 tl kaneel
 • 4 à 5 el rauwe honing (of 1/2 tl groen steviapoeder)
 • snufje Himalaya zout
 • enkele geroosterde amandelschilfers
 1. Pel de avocado en snijd hem in stukjes
 2. Doe de avocado en alle overige ingrediënten in een blender, hakmachine of food processor.
 3. Als je kiest om met honing te zoeten, start dan met 4 eetlepels. Eens gemixt kan je proeven of je de chocomousse zoet genoeg vindt.
  Zo nee, voeg dan nog wat honing toe.
 4. Naar hartenlust blenderen, mixen of malen. Whatever, als het maar een gladde smeuïge massa wordt :)
 5. Verdeel in kommetjes of potjes
 6. Voor een optimale smaaksensatie best enkele uren of een nachtje in de koelkast laten chillen
 7. Ondertussen heb je ruim de tijd om effe wat amandelschilfers in een koekenpan droog te roosteren.
 8. Versieren en smullen!

Nog enkele weetjes:

 • De hoeveelheden kokosmelk, honing en cacao hangen wat af van de grootte van de gebruikte avocado. Start met de kleinst aangegeven hoeveelheid als je avocado eerder klein uitvalt. Je kan dan afhankelijk van de consistentie, smaak en kleur na het mixen meer van elk ingrediënt toevoegen. Je zintuigen – en met stip je smaakpapillen – zullen aangeven wanneer de chocomousse lekker is. Ja, dit recept nodigt uit om te proeven, te wikken en te wegen :)
 • Gebruik bij voorkeur het groene steviapoeder. Dit zijn simpelweg gedroogde steviablaadjes vermalen tot een fijn poeder te gebruiken als een kruid. Je vindt het in de betere natuurwinkel of onlineshops. Dit is een echt natuurproduct in tegenstelling tot de stevia druppels of de witte poedervariant die vaak een chemische nasmaak hebben :( Dit heb je niet met het groene poeder! Het heeft als grootste troef dat het geen invloed heeft op de suikerspiegel. In tegendeel, het werkt zelfs regulerend!
 • Heb je (nog) geen groen steviapoeder in huis, dan kan je 4 à 5 eetlepels rauwe honing van biologische kwaliteit gebruiken.  Let dan wel dat deze variant je bloedsuikerspiegel meer zal beïnvloeden dan de steviavariant.
 • Je kan de honing ook vervangen door een rijpe banaan. Is ook een uitstekend zoetmiddel. Voeg eventueel nog wat honing toe. Voor de die hard zoetekauwen :)
 • Voor de gevoelige zieltjes of mensen met slaapproblemen is het beter deze avocado chocomousse niet later dan 15 uur te eten omdat de cacao in het recept een licht stimulerend effect heeft.
 • De kaneel in het recept kan je vervangen door dezelfde hoeveelheid vanille. Maakt ook een onweerstaanbaar lekker chocomousse! Echt, yummieyum.