Je zal maar willen ‘frisdrankminderen’ in deze tijden. Ik ben behoorlijk onder de indruk van het arsenaal frisdrank in onze winkels, scholen, ziekenhuizen, bedrijven, noem maar op. No way to escape, lijkt het wel. De laatste hype zijn de met stevia gezoete varianten. tJa… Hoe je het ook draait of keert, het blijven drankjes met een verdacht chemische ingrediëntenlijst.  Wolven in schapenvachtjes.

Water dan maar. Ik wil per slot van rekening goed voor dat lichaam zorgen :) Water is een uitstekende dorstlesser, maar hé, we zijn geen vissen (meer) :) Af en toe heb ik ook wel eens zin in iets fris en bruisend. En toen kwam kokoswater ’to the rescue’ :) Wat een ontdekking!

Kokoswater is de heldere vloeistof die in (jonge) kokosnoten zit. Niet te verwarren met kokosmelk dat op basis van kokosvruchtvlees gemaakt wordt en dikker en rijker is en een hoog vetgehalte heeft. Het is in feite regenwater dat de kokosnoot opneemt om het vervolgens te filteren en te verrijken met een heleboel vitamines en mineralen met stip voor kalium en magnesium. Super toch, die natuur!

Kokoswater is licht, niet bruisend, smaakt zoet en is zeer bijzonder van samenstelling. Het zou de samenstelling van ons bloedplasma benaderen. Hierdoor staat het bekend als een uitstekend hydraterend drankje en is het ook erg geschikt én populair als sportdrank. Als klap op de vuurpijl werkt het ook ontgiftend.

Waterkefirkorrels

Nou, ik was meteen verkocht :) Donna Gates van de Body Ecology bracht me verder op het idee om er een gefermenteerde versie van te maken. Ik ging aan de slag met kokoswater en waterkefirkorrels (zie afbeelding). Voorwaar een geslaagd experiment! Ik deel hier dan ook graag het geheim van ‘mijn’ sprankelende deluxe frisdrank met je.

Notabene, waterkefirkorrels zijn witte doorschijnende korrels en in feite een verzameling micro-organismes, bacteriën en gisten. Niemand die echt weet waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De korrels leven op suiker en zetten deze om in een heleboel heilzame stofjes voor het lichaam.

Gefermenteerd of niet, kokoswater is een uitstekend alternatief voor frisdrank. De beste kwaliteit vind je vanbinnen in de zeer jonge groene kokosnoten (zie afbeelding). 1 nadeel: het is een hele onderneming om eraan te geraken. Ik maak het mezelf meestal gemakkelijk en koop biologisch kokoswater in een brick. Zo ben ik zeker dat het ook effectief om ‘echt’ kokoswater gaat. Ja, ook hier is het uitkijken: sommige merken bieden kokoswater aan uit concentraat. Ik raad aan om altijd effe de ingrediëntenlijst er op na te lezen. Proost!

Gefermenteerd kokoswater

  • 60 g waterkefirkorrels
  • 1 l kokoswater
  1. Giet het kokoswater samen met de waterkefirkorrels in een grote afsluitbare glazen pot – type weckpot.
  2. Bedek met een keukenhanddoek en zet weg op een ‘warme’ plaats bv. op het aangerecht vlakbij de oven of in de ruimte waar de C.V. ketel staat.
    Best niet in direct zonlicht plaatsen.
  3. Laat 12 tot 24 uur staan.
    Hoe langer het kokoswater fermenteert hoe minder zoet het zal smaken.
  4. Giet het kokoswater over in een glazen afsluitbare fles. Gebruik hiervoor een trechter en vang de waterkefirkorrels op met een plastieken zeefje.
    Als alles goed gaat, heb je een licht bruisende en licht zoet smakende drank.
  5. Koel de drank in de koelkast.
  6. Serveer gekoeld. Puur genieten!

Wil je aan de slag, maar heb je geen waterkefirkorrels? Van Binnenuit Gezond verkoopt waterkefirstartpakketjes à € 9 voor 60 g korrels. Hiermee kan je 1 liter kefir brouwen. De prijs is inclusief handleiding, verpakking en verzending binnen België. Bestellen kan via het contactformulier.

Om af te ronden heb ik nog een ‘prangende vraag’ voor je :) Wat doe jij om te ‘frisdrankminderen’? Welke drankjes drink jij in de plaats van frisdrank? Ik lees het graag hieronder. Bedankt om jouw ervaring te delen!