Bottenbouillon van kip
Porties Prep Tijd
1 à 8 liter 5minuten
Passieve Tijd
min. 8uur
Porties Prep Tijd
1 à 8 liter 5minuten
Passieve Tijd
min. 8uur
Instructies
  1. De botjes, het water en de appelazijn aan de kook brengen.
  2. Wanneer het geheel tegen het kookpunt aanloopt, komt er schuim aan de oppervlakte drijven. Het bestaat uit vuil en eiwitresten. Wens je een zo helder mogelijke bouillon, verwijder dan het schuim met een zeefje of schuimspaan.
  3. Wanneer al het schuim afgeschept is en het kookpunt bereikt is, voeg je de kruiden, wortel en ui toe.
  4. Vervolgens minstens 8 u en bij voorkeur langer op het allerkleinste vuur zachtjes laten koken. Hoewel… Het is eerder pruttelen :)
  5. Botjes & co afgieten.
  6. Je hebt nu een zeer voedzame en helende bouillon. Je kan deze bouillon – waar je wat Keltisch zeezout aan toevoegt – puur drinken, maar nog beter is deze bouillon te gebruiken als basis voor eenvoudige groentesoepen – zie hieronder.
Notities

Tip

In een mum van tijd maak je van deze basis bouillon een heerlijke groentesoep. Hak enkele preien, 3 à 4 wortelen en wat selder fijn en laat een tiental minuutjes in een bodem van de basis bouillon zachtjes koken. Je kan eigenlijk om het even welke seizoensgroente gebruiken of toevoegen. Giet vervolgens de rest van de bouillon erbij. Kruid met je favoriete specerijen bv. kerrie, kurkuma, (verse) peterselie, een teentje look, koriander… Klaar en je hebt meteen voedzame soep voor de rest van de week. How cool is that?

Opgelet: Kippenbottenbouillon is niet hetzelfde als kippensoep. Kippensoep maak je eenvoudig door een volledige kip in voldoende water gedurende een uur tot anderhalf uur te koken. Haal er vervolgens de kip uit. Het kookwater is de kippensoep. Mits het toevoegen van wat Keltisch zeezout is dit op zich een heerlijke drank. Natuurlijk kan je ook deze kippensoep gebruiken als basis om groentesoepen mee te maken.

Wat is  jouw ervaring met bottenbouillon? Laat het me hieronder weten. Ik ben nieuwsgierig :)

Dank je wel!