Sinds mijn ‘voedingsswitch’ – nu zo’n dikke 2 jaar geleden – herstelt mijn lichaam én geest verrassend snel van zowat een leven lang ‘foute voeding’ met alle gevolgen van dien. Ik hield er een reeks bizarre gedragingen op na waarvan tempo-koekjes-vreten & andere suiker gerelateerde verslavingsverschijnselen enkele van de ‘minder ernstige’ symptomen waren…

bakkerijIk vond mezelf dan ook regelmatig terug aan de kassa van de nachtwinkel wat verderop in onze straat met de grootste reep chocolade of een zak chips – XXL uiteraard of wat dacht je ;) – als trofeeën in mijn handen. Of ik werd in de namiddag gekaapt en ‘onder dwang’ geleid naar de bakker ‘schuinsover’ om enkele soezen of meringuegebakjes in te slaan. Ik had niet toevallig als kind de bijnaam ‘Iefra toertjes’ – dat is vrij vertaald ‘Juffrouw Taart’. En dat was niet alleen omdat ik een klein bakwonder was ;)

Direct na de ‘vreet’feiten voelde ik me niet bepaald echt goed en stond meneer Schuldgevoel steevast aan mijn deur te kloppen. Ja, ik had gewoonweg niet open kunnen doen, maar ik liet me toch iedere keer weer beetnemen tot nog grotere frustratie van mijzelve. Hij wist altijd handig naar binnen te glippen, de gluiperd. Met wat geluk kreeg ik hem toch terug buiten met de belofte dat ik mijn leven ging ‘beteren’. Het ging dan ‘goed’ tot de volgende ‘aanval’ althans. Ken je dat?

Wat ik toen ook nog niet wist, was dat mijn voeding mee aan de basis lag van een aanhoudende duistere kant van mezelf die ik voor de buitenwereld angstvallig, maar wel akelig succesvol verborgen hield. Van kleins af aan werd ik geplaagd door  absurde angsten, regelrechte paniekaanvallen, hyperventilatie, obsessief gedrag, woede-uitbarstingen, depressie, lusteloosheid, … Om er enkele te noemen.  Maar het heftigste, vond ik, was elke morgen wakker worden en er absoluut geen zin in hebben… tJa, daar loop je niet mee te koop :(

Na een hele, hele lange zoektocht, een arsenaal dokters, therapeuten en veel stille ellende kwam er eind 2013 een doorbraak toen ik via een facebookpost – jawel! – een artikel las over de ‘gut – brain connection’ en de ‘missing food link’ ontdekte. Ik werd me toen ook keihard bewust hoeveel stressfactoren er zich in de loop der jaren IN mijn lichaam hadden ontwikkeld. De belangrijkste zijnde lekkende darm, gal– en leverproblemen, dysbiosis van de darmflora, bijnieruitputting, pyroluria en hypoglycemie. Het boek dat mee aan de basis lag van mijn nieuwe leven is het GAPS boek van dr. Natasha Campbell McBride. Het veranderde mijn leven c-o-m-p-l-e-e-t. HIER kan je het bestellen.

wake up and smileAfgelopen 2 jaar zette ik mezelf met de juiste voeding weer op de rails. Vele van mijn klachten verdwenen inmiddels als sneeuw voor de zon! In die tijd verzamelde ik ‘good mood foods’ die standaard in mijn voorraadkast te vinden zijn. Zij geven een extra boost aan mijn ‘echt eten keuken’. Ik deel de belangrijkste 7 graag met jou zodat ook jij alvast kan beginnen komaf te maken met stress, suikervreetbuien, vermoeidheid, depressie en andere mentale ‘pijnen’. Let’s wake up each day and SMILE.

Hier zijn ze:

1. Edelgistvlokken

Edelgist is een gedroogde inactieve gist. De lichtgele vlokken zien er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar hé ‘don’t judge the thing by its looks’! Het smaakt voortreffelijk, maar geeft vooral een extra vitamine B boost aan je gerecht en daar worden gestresseerde zenuwen weer helemaal zen van.

Strooi het royaal op je gestoomde groente, je slaatje of gebruik het ter vervanging van geraspte kaas op je spaghetti.

Je vindt het in de natuurvoedingswinkel of onlineshops. Koop bij voorkeur glutenvrije gistvlokken.

2. Groen steviapoeder of honingkruid

stevia-74187_1280Of de laatste nieuwe ‘aanwinst’ in mijn verzameling kruiden :) Niet te verwarren met het witte steviapoeder dat op suiker gelijkt. Nee, het gaat hier om de gedroogde groene blaadjes van de steviaplant die tot een groen poeder vermalen werden.

In tegenstelling tot de witte variant of de druppels smaakt het groene steviapoeder zoet, maar niet bitter en bevat het verrassend veel mineralen als ijzer, fosfor, calcium, kalium, natrium, magnesium, zink, chroom, seleen, mangaan en silicium. Te gek eigenlijk of toch niet want dat is nu net wat kruiden zijn ‘vitamine en mineralen powerhouses’.

Stevia heeft trouwens nog meer in zijn mars. Als we effe grasduinen in de medicinale werking ontdekken we dat het groene steviapoeder

  • een antibacterieel en antischimmel middel is wat nota bene een gunstig effect op o.a. je mondbacteriën heeft en bijgevolg tandbederf tegengaat. Super toch, zomaar terwijl je ‘snoept’!
  • de spijsvertering bevordert o.a. omdat het heel veel vezels bevat.
  • de bloedsuikerspiegel stabiel houdt, wat heel goed nieuws is voor diabetici en hypoglycemielijders zoals ik
  • een corrigerend effect op een te hoge of te lage bloeddruk heeft
  • ontzurend werkt omdat het de uitscheiding van urinezuur stimuleert.

Ook onder de indruk van dit plantje? Je zou voor minder, hé ;)

Het groene steviapoeder gebruik je als een kruid, met mate dus. Dat is effe wennen vanwege de associatie met suiker. Maar het brengt moeiteloos drankjes, ijsjes, gebakjes, koekjes en toetjes perfect op smaak. Wie wil experimenteren, vindt hier het recept van koekjes gezoet met stevia.

Groen steviapoeder kan je kopen in de betere natuurvoedingswinkel of in online shops. Zelf koop ik het HIER.

3. Collageenpoeder van grasgevoerde runderen

Als ik zonder bottenbouillon zit en niet onmiddellijk tijd of botten heb om bottenbouillon te maken, dan is het collageenpoeder ‘to the rescue’ :)

Collageen is beter gekend onder de naam gelatine met dat verschil dat gelatine geleert en collageen niet. Het is een echt wondermiddel bij lekkende darm. Dit is een verschijnsel waarbij de darmwand te doorlaatbaar geworden is waardoor er allerlei stoffen door kunnen waarvan het niet de bedoeling is dat ze in je bloedbaan terecht komen. Onnodig te zeggen dat deze ‘indringers’ een hele waslijst van problemen veroorzaken. Ze kunnen o.a. je immuunsysteem triggeren (auto immuunziektes worden hiermee in verband gebracht), je lever overbelasten, interfereren met je hormonen en ga zo maar door.

Je kan een koffielepel aan je koffie, thee, smoothie of whatever toevoegen. Het beïnvloedt de smaak van je drank of gerecht niet en ‘en passant’ voorzie je je lichaam van een sublieme verzameling zeer gemakkelijk opneembare aminozuren met stip voor glycine. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van maagzuur, helpt de lever ontgiften en werkt kalmerend.

Een dikke 10 op de anti-stress schaal wat mij betreft :) Ik zweer bij het merk Great Lakes en bestel het online. Ik heb het nog niet in een winkel gevonden.

4. Appelazijn

appelazijnAppelazijn is eigenlijk een middel uit grootmoeders tijd dat in ‘gezonde milieu’s’ opnieuw erg populair is. Het is gemaakt van gefermenteerde appels en is voornamelijk bekend als hulpmiddel bij het afvallen.

Het is een goed idee om je dag te starten met een glas water waarin je 2 à 3 eetlepels in mengt of om een half uurtje voor de maaltijd een aperitiefje op basis van appelazijn te drinken.

Niet meteen overtuigd? Misschien kan ik je wel verleiden het toch ’s te proberen als je weet dat appelazijn:

  • je cholesterol helpt te verlagen
  • ontstekingsremmend werkt
  • je bloed zuivert en je bloeddruk in balans brengt
  • ook je bloedsuikerspiegel in balans houdt
  • je immuunsysteem ervan versterkt
  • en ga zo maar door.

Er is heldere en troebele appelazijn te koop. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar rauwe gefermenteerde troebele appelazijn. Dit is de allerbeste kwaliteit. Te koop in de natuurvoedingswinkel of online.

5. Himalaya zout en Keltisch zeezout

Nee, er is niets mis met zout – goed, hé – tenminste als je zout van een uitstekende kwaliteit gebruikt zoals Himalaya zout en Keltisch zeezout. Dit zijn zouten die van nature zo’n slordige 84 mineralen en sporenelementen bevatten.

Het ‘gangbare zout’ – ook wel gekend als keuken- of tafelzout – is geraffineerd net zoals suiker en meel! Yep :( Dat wil zeggen dat keukenzout voor 99,9 % uit natriumchloride bestaat waaraan vrijwel altijd synthetisch jodium en een antiklontermiddel is toegevoegd. Inderdaad, geen mineralen en sporenelementen meer aanwezig :( Concreet komt het er op neer dat dit zout zich in je lichaam als een ‘rover’ gedraagt en gaat binden met de mineralen en sporenelementen die je eigenlijk nodig hebt voor andere taken in je lichaam. Inderdaad, dit zout vormt een extra belasting voor je lichaam.

Ter vergelijking: Keltisch zeezout bevat 90 % natriumchloride, de overige 10 % zijn de van nature aanwezige mineralen en sporenelementen. Als je weet dat de mineralensamenstelling van de zee overeenkomt met die van menselijk bloed – een ontdekking van de Franse wetenschapper René Quinton (1866 – 1925) – nou, dan ligt het voor de hand dat ‘the real stuff’ goed en helend voor ons lichaam is.

Zo hebben deze zouten een harmoniserende werking waardoor – en ja, je leest het goed! – je minder geneigd bent toe te geven aan verslavingen zoals alcohol, koffie, zoetigheden en tabak! Dat is toch super?!

Daarnaast bevordert het de stofwisseling, ontslakt het je spijsverteringskanaal, balanceert het je hormonenhuishouding en draagt het bij aan een gezond en goed functionerend zenuwstelsel!

Voor alle duidelijkheid: geen enkele van bovengenoemde voordelen is van toepassing op gewoon keukenzout.

Himalayazout en Keltisch zeezout zijn tegenwoordig gemakkelijk te vinden in de natuurvoedingswinkel. Zelfs sommige supermarkten bieden het aan. Uiteraard kan je het ook online bestellen.

6. Kokosolie

kokosolie Vet is gezond als het gezond vet is. Koudgeperste extra virgin kokosolie is zo’n gezond vet. Het bestaat uit grofweg 90 % verzadigde plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn ongevoelig voor hitte en oxidatie door bv. zonlicht of zuurstof. Ideaal dus om mee te bakken en braden.

Maar de belangrijkste reden waarom kokosolie standaard in mijn voorraadkast staat, is dat het schimmels, bacteriën en virussen doodt vanwege het laurinezuur wat het belangrijkste bestanddeel van kokosvet is. Regelmatig kokosolie consumeren helpt candida onder controle te houden.

Het is niet alleen culinair een aanrader. Je kan het ook – vermengd met een lekker geurende etherische olie – gebruiken om je huid in te smeren en te hydrateren, je tanden te poetsen of als deodorant.

Kokosolie is te koop in de natuurvoedingswinkels en online. Let wel op de kwaliteit. Er bestaat namelijk ook een ontgeurde variant. Minder van kwaliteit want meer bewerkt.

7. Chiazaadjes

chiazaadAls je dit piepkleine zaadje ziet, zou je niet vermoeden dat het zo voedzaam is. Het bevat relatief gezien veel vezels en eiwitten en wanneer je ze met water mengt, vormt er zich een gelei-achtige substantie. Deze gel is heilzaam voor de darmen en heeft ook een positief effect op de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel. Dat maakt chiazaad tot een ideaal ingrediënt voor een tussendoortje of nagerecht zoals chocochiapudding. Het recept staat hier.

Chiazaad bevat ook behoorlijk wat omega 3 vetzuren en is erg hydraterend voor het lichaam. Het is dankzij het overvloedig aanwezige calcium goed voor de tanden en botten.

Toch 2 kanttekeningen bij dit wonderzaadje. Het heeft een bloedverdunnende werking en vanwege de vele vezels kan het je darmflora overweldigen en een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree veroorzaken. Beperk daarom de inname tot 1 à 2 eetlepels.

Welke van deze 7 ‘feel good foods’ zijn voor jou haalbaar? Of welke staan al in jouw voorraadkast? Zijn er nog andere ‘good mood foods’ die jij gebruikt? Ik lees graag je mening en zou het erg leuk vinden mocht je jouw ervaring hieronder willen delen.